Пентагонът се тресе, скандалът с изтеклите документи се изостря

Изтичането на документите е сериозен риск за националната сигурност на САЩ

Пентагонът се тресе, скандалът с изтеклите документи се изостря | StandartNews.com

Сериозен риск за националната сигурност на САЩ - така Пентагонът определи изтичането на разузнавателна информация, което стана известно в последните дни. Случаят се разследва от американското министерство на правосъдието, като разкритите документи съдържат секретна информация за войната в Украйна, а също и данни за шпиониране от страна на Вашингтон, както на свои противници, така и на съюзници.

Разкритите документи, които циркулират онлайн имат потенциал да бъдат използвани за разпространяване на дезинформация. Това заяви пред журналисти Крис Мийгър, помощник на американския министър на отбраната по обществените въпроси.

Пентагонът и американското министерство на правосъдието разследват изтичането на разузнавателната информация, което е започнало още през март от онлайн платформата "Дискорд". През последната седмица документите са попаднали и в други форуми и социални мрежи.

Според съдържанието им Съединените щати са шпионирали и Володимир Зеленски и са разбрали, че той планирал удари с дронове по обекти на руска територия. От кабинета на Зеленски отричат той да е бил шпиониран от САЩ.

В един от изтеклите анализи се твърди, че Украйна е заплашена от изчерпване на запасите си от снаряди, а също и от ракети за противовъздушните си системи. А в друг се разкрива в детайли моментната готовност за контраофанзива на украинската армия, предвид очакваните доставки на западна техника и нужната подготовка на украинските военни.

Според Си Ен Ен украинското командване е било принудено да промени части от плановете си за очакваната контраофанзива заради теча на секретни документи в интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай