Напрежение между САЩ и Египет заради нови разсекретени данни

Египет е един от най-старите съюзници на САЩ в Близкия изток

Напрежение между САЩ и Египет заради нови разсекретени данни | StandartNews.com

Напрежение между САЩ и Египет заради нови разсекретени данни.

Американският съюзник Египет неотдавна е поръчал да бъдат произведени и изпратени тайно към Русия около 40 000 ракети, гласят изтекли разузнавателни документи, съобщи "Вашингтон пост".

Разговорите между египетския президент Абдел Фатах Сиси и неговите висши военни ръководители също така включват планове за предоставяне на руските сили на артилерийски снаряди и барут, става ясно от строго секретен доклад от 17 февруари.

Сиси, чиято страна е основен бенефициент на американска чуждестранна помощ, е казал на официалните лица да запазят производството и доставката на ракети в тайна, "за да избегнат проблеми със Запада". Подобен ход е било възможен да се осъществи повече от година, след като руският президент Владимир Путин започна инвазията си в съседна Украйна. Въпреки че от документите не се посочва защо Русия иска ракетите, все пак се подразбира, че Москва страда от огромното количество боеприпаси, изразходвани по време на войната.

ВИЖ ОЩЕ: Пентагонът се тресе, скандалът с изтеклите документи се изостря

"Ако е вярно, че Сиси тайно произвежда ракети за Русия, които могат да бъдат използвани в Украйна, трябва да си дадем сериозна сметка за състоянието на нашите двустранни отношения", заяви американският сенатор Крис Мърфи. Той отбеляза, че Египет е един от най-старите съюзници на САЩ в Близкия изток.

Майкъл Хана, директор на програмите на САЩ в "Международната кризисна група", нарече евентуалната маневра на Египет "срамна" за САЩ, тъй като президентът Байдън е настоявал всички съюзници да откажат на руснаците оръжията, необходими за войната, пише БГНЕС.

"Позицията на Египет от самото начало се основава на ненамеса в тази криза и ангажимент за поддържане на еднаква дистанция с двете страни, като същевременно потвърждава подкрепата на Египет за Устава на ООН и международното право в резолюциите на Общото събрание на ООН", заяви говорителят на египетското външно министерство Ахмед Абу Зейд.

"Продължаваме да призоваваме и двете страни да прекратят военните действия и да постигнат политическо решение чрез преговори", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай