Скандал заплашва погребението на Робин Уилямс

"Робин в ада" гласи един от плакатите на крайните баптисти

Скандал заплашва погребението на Робин Уилямс | StandartNews.com

Контрапротест срещу омразата защитава паметта на звездата от "Клетка за птици"

Баптистка църква готви антигей демонстрация заради роли на великия комик

Членове на крайната Баптистка църква на Уестборо, базирана в щата Канзас, се готвят за антигей демонстрация по време на погребението на Робин Уилямс, който се самоуби на 11 август. Причината за това е една от най-известните роли на холивудския актьор - на хомосексуалиста Арманд във филма "Клетка за птици" от 1996-а, съобщава "Дейли мейл". Въпреки че детайли около предстоящото погребение на носителя на "Оскар" още не са съобщени, от религиозната групировка вече се готвят за демонстрации. На страницата в Туитър членовете й написаха: "Баптистката църква на Уестборо се надява, че ще може да проповядва на позволената от закона близост до погребението на Робин Уилямс, за да предупреди живите: "Покайте се или умрете по същия начин!".

Тази църква е известна с крайната си идеология, насочена най-вече срещу хомосексуалистите. Тя е под наблюдението на правозащитни организации срещу омразата, които я смятат за насаждаща разделение. Нито една официална организация на баптистките църкви не я признава. Сред фрапиращите примери за антигей активността им е протест срещу магазин, който продава шведски прахосмукачки. Това било сметнато за подпомагане на Швеция, където хомосексуализмът се шири на свобода. Демонстрациите им по време на погребения е нещо като тяхна запазена марка. Те издигнали плакатите си по време на погребението на Майкъл Джексън и дори записали своя пародийна версия на песента му "Ние сме светът" със заглавие "Господ мрази света". Сред другите им прояви са демонстрации срещу еврейски институции, военни и изразяване на благодарности за жертви на различни инциденти, които според тях са божие наказание за грешниците.

Този път обаче крайните баптисти ще срещнат отпор. Неправителствената организация за запазване на мира Planting Peace започна събиране на средства за организиране на контрадемонстрация. "Робин Уилямс изигра толкова много роли в живота на толкова много хора и да се раздава за другите беше най-голямата от тях", написа един от създателите на фонда Арън Джаксън. Според него актьорът би одобрил събирането на средства за такава благородна кауза като спирането на омразата и той самият би я подкрепил. "Това би бил прекрасен начин да го почетем и да спрем посланието за нетърпимост и омраза, което Баптистката църква на Уестборо продължава да разпространява", заяви Джаксън. Събраните от фонда средства ще бъдат дарени на детската болница "Сейнт Джуд", която Уилямс подпомагаше приживе.

Мара Уилсън, която през 1993 г. изигра ролята на малката дъщеря на Робин Уилямс в един от най-известните му филми, "Мисис Даутфайър", сподели в интернет блог вчера: "Бях едва на 6 тогава и той много ми помогна при снимките. Когато чух за смъртта на Робин, бях шокирана, объркана, ядосана, изпълнена със съжаление и най-вече тъжна. Исках само да се обадя на приятелите си и семейството си и да плача. Въпреки че с Робин не сме си говорили от години, няма съмнение, че той имаше огромно влияние върху живота ми. Той беше толкова сърдечен и талантлив, колкото всички казват, и разпръскваше радост. Сякаш любимият ми учител е починал."

По-голямата му дъщеря от същия филм, Лиса Джейкъб, също разказа спомените си от актьора и филма. Тогава тя е била на 14 и са я изключили от училище заради снимките. "Той беше невероятно мило човешко същество. Беше ужасно. Чувствах се като изрод и загубенячка. Когато отидох на работа на следващия ден, Робин забеляза, че съм разстроена и попита какво има. Обясних какво се е случило, а на следващия ден той ми връчи писмо до моето училище. В него обясни, че се опитвам да продължа образованието си, докато градя кариера. Помоли ръководството на училището да размисли и да ми разреши да продължа да уча. Когато му казах, че това едва ли ще свърши работа, той каза: "Това е като "Амнести интернешънъл". Училището просто трябва да знае, че хората знаят истината. И беше напълно ясно, че Робин ми пази гърба. Научи ме да отстоявам неща, които са важни. Дори и опитът ти да се провали, поне си опитал. Казал си истината. Погрижил си се за приятелите си. Отвърнал си на удара", спомня си Джейкъб

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай