Скандал в Охрид! Защо не арестуват биячите на Християн Пендиков

Полицията в Охрид знае кои са извършителите на нападението над българина

Скандал в Охрид! Защо не арестуват биячите на Християн Пендиков | StandartNews.com

Полицията в Охрид знае кои са извършителите на нападението над секретаря на българския клуб в Охрид - Християн Пендиков, съобщава Нова телевизия.

Инцидентът стана в четвъртък, а в петък 23-годишният Пендиков беше транспортиран във ВМА в София, където ще бъде лекуван.

Последната информация, с която разполагат българските власти е, че няма задържани. В петък се появи информация за трима задържани, по-късно от прокуратурата споменаха само за едно задържано лице.

Нападението срещу секретаря на българския клуб е станало на метри от клуба, който се намира в центъра на Охрид.

Според временно управляващия консул в Битоля най-вероятно няма видео записи от нападението.

От съобщение от прокуратурата става ясно, че Християн Пендиков е бил нападнат с думите :”Как не те е срам, че си българин.” Заради това според разследващите нападението е на етническа основа.

Органите на реда в Охрид знаят кои са извършителите. Но информация до българските власти, че има задържани - все още няма. Днес се очаква повече информация от охридската полиция.

Междувременно приятел на Пендиков, Виктор Стоянов, обясни, че той е пуснал жалба, че е заплашван няколко дни преди да бъде нападнат.

Стоянов каза, че Пендиков е с няколко счупени ребра, пукнати прешлени и счупена челюст. В Охрид са му казали да чака за операция вкъщи.

„Не е получил в Северна Македония адекватна медицинска помощ, тъй като там от болницата са му казали да си отива вкъщи и да чака ред за операция. Християн ми каза, че е пребит от трима нападатели. Полицията е отказала да дойде на място. Линейка няма и е отишъл да подаде жалба в полицията в РСМ. Имаме информация, че свидетели, които са видели как го пребиват са извикали полиция, а полицията им е казала, че няма да дойде щом е българин и да дойде той сам до полицейското управление“, посочи Стоянов.

Той добави, че това не е единичен случай, че има много младежи, които са подали жалби за заплахи. Самият Виктор каза, че са заплашвали над 1000 пъти семейството му и него.

„В РСМ има един кръг от хора, които просто желаят на тази територия да не живеят българи. Този кръг от хора се подпомага и се финансира от определени политици и опозиционни политици от определени организации. Въобще там има методика на унищожение на българите. Северна Македония трябва да реформира своите институции с помощта на европейските, с помощта на България няма как полиция, прокуратура, съд да не функционират срещу българския народ, тоест те отказват да извършват своята дейност, когато се касае за българи“, каза още Стоянов.

Това не е първият подобен акт в Охрид в края на ноември беше стреляно по културния ни клуб там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай