Сиропиталищата като провал за католическата църква в Канада

Франциск е на едноседмично посещние в Канада

Сиропиталищата като провал за католическата църква в Канада | StandartNews.com

Папа Франциск заяви днес, че Католическата църква усеща "бремето на провала" заради ролята, която е изиграла в управлението на спонсорираните от канадското  правителство пансиони и сиропиталища, които са се опитвали да заличат културата на коренното население на Канада и в които много деца са били малтретирани, предаде Ройтерс.

В предпоследния ден от едноседмичната си обиколка на покаяние и опрощение в Канада папа Франциск отслужи литургия в базиликата "Сент Ан дьо Бопре" в едноименния град, намиращ се на около 30 километра от Квебек. В църквата Франциск пристигна с папамобил, приветствайки множеството, очакващо го там, посочва Франс прес.

В началото на литургията няколко души разпънаха плакат с призив към Светия отец да отмени официално указите от XV-и век, наричани "Доктрина на откритията" - папските укази, разрешаващи на европейските сили да колонизират нехристиянските земи и народи, пояснява Франс прес.

Храмът, в който папата отслужи месата, се намира на място, където през 1658 г. е била построена малка църква. В нея се намирала статуя на Света Анна, която френските колонизатори смятали за чудотворна. Около 1 милион души посещават базиликата всяка година, много от тях, търсещи лечение за своите заболявания.

Около три четвърти от 1400-те места в базиликата днес за литургията на папата бяха предназначени за местни оцелели от пансионите и сиропиталищата за деца на коренното население  и за други представители на коренното население. Хиляди други наблюдаваха литургията на огромни екрани пред храма. Това беше най-посещаваното събитие, откакто папа Франциск пристигна в понеделник, уточни Ройтерс.

Психолози бяха на разположение по време на литургията, в случай че някой от оцелелите в католическите пансиони има нужда от помощ.

Според ДПА на месата са присъствали в храма дори около 2000 души.

Още в началото папата погледна към протестиращите, разпънали плаката, които после бяха изведени от храма. Но той не спомена нищо за протеста им.

По време на литургията той призова вярващите да се изправят пред скандалите. Франциск каза, че членовете на църквата трябва да се изправят пред чувството за провал и да се опитат да си обяснят какво точно се е случило.

"Пред скандала, свързан със злото и с тялото на Христос, ранено през плътта на нашите братя от коренното население, ние също изпитваме горчивина и усещаме бремето на провала. Защо се случи това? Как се  случи това в една общност на хора, които следват примера на Исус", допълни той, цитиран от Франс прес.

По информация на БТА. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай