Сирия заплаши да напусне мирните преговори

Сирия заплаши да напусне мирните преговори | StandartNews.com

Женева. Правителствена делегация на Сирия заплаши да напусне мирните преговори в Женева, ако не започнат "сериозни" разговори, предаде Би Би Си.

Министърът на външните работи Уалид Муалем говори пред сирийските държавни медии, след като неговият екип проведе разговори с преговарящия от страна на ООН Лахдар Брахими.

Брахими трябва да се срещне със сирийската опозиция отделно по-късно в петък.

Муалем обвини пратениците на сирийската опозиция на мирните преговори в липса на сериозност и подготвеност. Срещата на сирийската правителствена делегация с международния посредник за уреждане на кризата Лахдар Брахими продължи около един час.

Сирийското правителство няма да приеме искането на опозицията за формиране на преходен орган на изпълнителната власт, даде да се разбере министърът на информацията Омран аз Зуби.

По-рано опозиционната делегация обяви, че няма да започне преки преговори с правителството, докато то не се съгласи официално на политически преход в Сирия.

Сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал Мекдад уточни, че иначе правителствената делегация е готова да обсъди с опозиционерите абсолютно всички теми, включително размяната на пленници и доставката на хуманитарна помощ в пострадалите райони.

Още в първия ден на мирната конференция сирийското правителство и опозицията демонстрираха взаимната си неприязън и си размениха горчиви обвинения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай