Си Цзинпин успя. Историческо решение за Украйна

Путин е заявил, че Русия е отворена за мирни преговори по украинския въпрос

Си Цзинпин успя. Историческо решение за Украйна | StandartNews.com

Китайският президент Си Цзинпин успя. Разговорите му с руския държавен глава Владимир Путин на четири постигнаха компромиса. Путин е заявил, че Русия е отворена за мирни преговори по украинския въпрос.

ВИЖ ОЩЕ: Императорско посрещане на Си Цзинпин в Кремъл. Знаци към света

В Украйна се чуват "гласове за мир и разум", подчерта в разговорите си с  Путин президентът на Китай Си Цзинпин, се посочва в изявление на китайското външно министерство. Си е на тридневно пътуване в Русия до сряда.

"Повечето страни подкрепят намаляването на напрежението, застават зад мирните преговори и са против наливането на масло в огъня", е казал Си на Путин по време на нощната им среща в Москва.

Войната на Русия срещу Украйна започна през февруари миналата година, което доведе до смъртта и раняването на хиляди хора и създаде милиони бежанци вследствие на бомбардировките и обстрела на руските сили.

Според Пекин Си и Путин са провели дълъг диалог по въпроса за Украйна.

"Прегледът на историята показва, че конфликтите в крайна сметка трябва да се решават чрез диалог и преговори", отбеляза Си.

Той добави, че Китай се застъпва за политическо уреждане на кризата и отхвърля манталитета на Студената война и едностранните санкции.

"Китай смята, че колкото повече трудности има, толкова по-голяма е необходимостта да се запази пространство за мир. Колкото по-остър е проблемът, толкова по-важно е да не се отказват усилията за диалог", каза китайският президент на Путин.

По думите му Пекин "ще продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на политическото уреждане на украинския въпрос".

В отчета от срещата, публикуван от Пекин, Путин е казал на Си, че Русия е отворена за мирни преговори по украинския въпрос.

Приветствайки "конструктивната роля" на Пекин в това отношение, Путин заяви, че Русия е взела под внимание документа с позицията на Китай относно политическото уреждане на войната в Украйна. Русия приветства мирните преговори и иска Китай да играе конструктивна роля в тях.

Миналия месец Пекин публикува документ, в който изложи позицията си относно политическото уреждане на войната в Украйна, включващ 12 точки, като зачитане на суверенитета на всички държави, прекратяване на военните действия, възобновяване на мирните преговори и разрешаване на хуманитарната криза в региона.

Планът призоваваше за безопасност на ядрените електроцентрали, улесняване на износа на зърно, както и за прекратяване на едностранните санкции, и подчертаваше, че "диалогът и преговорите са единствените жизнеспособни решения на кризата в Украйна".

"Русия приветства Китай за това, че последователно отстоява безпристрастна, обективна и балансирана позиция и се застъпва за честността и справедливостта по основните международни въпроси", заяви китайското външно министерство, цитирайки Путин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай