Императорско посрещане на Си Цзинпин в Кремъл. Знаци към света

Путин се обърна към китайския президент с думите "Скъпи приятелю"

Императорско посрещане на Си Цзинпин в Кремъл. Знаци към света | StandartNews.com

Скъпи приятелю. С тези думи руският президент Владимир Путин посрещна в Георгиевска зала на Големия Кремълски дворец (БКД) китайския си колега Си Цзинпин. Историческата среща на върха, започнала в понеделник, продължи днес с разговори между двете делегации.

Лидерът на Китай пристигна на главния вход на двореца и се качи на втория етаж по главното стълбище. От двете страни беше поставен почетен караул.

Путин и Си Цзинпин излязоха да се посрещнат от различни части на зала "Свети Георги". Знамената на Руската федерация и Китай бяха поставени в центъра на залата, а лидерите се срещнаха при тях и се поздравиха с ръкостискане.

Оркестър изпълни химните на двете страни. В залата присъстваха и членове на делегациите на двете страни.

Владимир Путин и Си Цзинпин влязоха в зала "Екатерина", където започнаха преговорите в тесен състав, последвани от делегации.

Си Цзинпин е на държавно посещение в Русия от 20 до 22 март. В понеделник той имаше неофициална среща на четири очи с Путин в Кремъл, която продължи около 4,5 часа.

Разговорите между Путин и Си Цзинпин се провеждат при закрити за журналисти врати. В началото на разговора обаче представители на медиите успяха да направят няколко протоколни снимки и видеозаписи.

„Разбрахме се журналистите да снимат и с това да задоволим любопитството им, а след това в по-затворен режим“, обясни Путин.

От руска страна в срещата участваха заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, руският външен министър Сергей Лавров, помощниците на президента Максим Орешкин и Юрий Ушаков, руският извънреден и пълномощен посланик в Китай Игор Моргулов, министърът на отбраната Сергей Шойгу, ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина, директорът на FSMTC Дмитрий Шугаев и ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов.

По-късно предстоят преговори в разширен състав в зала „Александър“ и подписване на документи във фоайе „Малахит“. Лидерите ще направят и съвместно изявление. Програмата ще завърши с тържествена вечеря във Фасетната палата.

По-рано днес Си Цзинпин се срещна с руския премиер Михаил Мишустин и го покани да посети Китай възможно най-скоро, за да установи тесни връзки.

Според Си Цзинпин е необходимо да се възстанови механизмът на редовни срещи между правителствените ръководители на двете страни. Мишустин прие поканата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай