Си Цзинпин поднесе най-голямата изненада за срещата на Г-20

Си можеше да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън

Си Цзинпин поднесе най-голямата изненада за срещата на Г-20 | StandartNews.com

Лидерът на Китай Си Дзинпин вероятно ще пропусне срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индия следващата седмица, казаха източници, запознати с въпроса в Индия и Китай, цитирани от Ройтерс.

Двама индийски служители, един дипломат, базиран в Китай, и един служител, работещ за правителството на друга страна от Г-20, казаха, че се очаква премиерът Ли Цян да представлява Пекин на срещата на 9-10 септември в Ню Делхи.

Говорителите на индийското и китайското външно министерство не отговориха на искания за коментар.

Срещата на върха в Индия беше разглеждана като място, на което Си може да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, който потвърди присъствието си, тъй като двете суперсили се стремят да стабилизират отношенията, влошени от редица търговски и геополитически напрежения.

Си се срещна последно с Байдън в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, миналия ноември.

Руският президент Владимир Путин вече обяви, че няма да пътува до Ню Делхи и вместо това ще изпрати външния министър Сергей Лавров.

Един високопоставен държавен служител от Индия каза пред Ройтерс, че "ние сме наясно, че премиерът ще дойде" на мястото на Си.

В Китай двама чуждестранни дипломати и правителствен служител от друга страна от Г-20 казаха, че Си вероятно няма да пътува за срещата на върха.

Източници в Китай, двама от които казаха, че са били информирани от китайски служители, казаха, че не са запознати с причината за очакваното му отсъствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай