Швейцарски кантон забрани носенето на бурка

Швейцарски кантон забрани носенето на бурка | StandartNews.com

Белиндзона. Южният щвейцарски кантон Тичино одобри забраната за носене на бурки, предаде Ройтерс. Този ход следва примера на други европейски страни и може да подтикне към национален дебат и в Швейцария.

Почти две трети от гласоподавателите в Тичино са гласували за предложената мярка на референдум, иницииран от местен активист. Мярката изисква забраната на дрехи, които "закриват лицето на публични места". Тази неясна формулировка най-вероятно ще включва бурки, никаб, и други забулващи аксесоари, носени от някои мюсюлмански жени по религиозни причини.

Вотът, който е част от традиционната за Швейцария пряка демокрация, поднови дебата до каква степен трябва да се толерира проявата на чуждите култури на имигрантите и особено на тези, изповядващи исляма. В последно време страната е затегнала правилата за имигрантите и търсещите убежище, много от които идват от северна Африка, Близкия изток и други традиционно мюсюлмански части на света.

"Беше исторически референдум", сподели пред Wall Street Journal Джорджо Гирингели, 61-годишният бивш журналист, който стои зад инициативата."Време е да кажем "Стоп!" на хората, които не искат да се интегрират в нашето общество."

За да бъде приета мярката, формулирана по подобие на забраната във Франция, е нужна поправка в конституцията на кантона. Това от своя страна изисква одобрението на швейцарския парламент.

Организации за защита на човешките права заявиха, че се надяват парламентът да отхвърли законодателната поправка на Тичино, както постъпи и през 2010 г., когато друг кантон бе поел подобна инициатива.

"Изглежда, че вотът на хората не е воден от размисли по въпроса, а от техните страхове", заяви Сара Рускони, говорителка на местното бюро на Amnesty International.

В свое изявление Централният ислямски съвет на Швейцария каза, че съжалява за резултата от референдума и предупреди, че това е знак за засилваща се "ислямофобия" в страната. По-малко от 2 процента от близо 340 000 жители на Тичино се определят като мюсюлмани.

Преди четири години швейцарците също с гласуване одобриха националната забрана за строеж на нови минарета. През 2011 г. Франция и Белгия прокараха закони против носенето на дрехи, покриващи лицето – де факто забрана на бурките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай