Швейцарски архитекти: По-близо до природата

Пандемията ни кара да преосмислим жизненото си пространство

Швейцарски архитекти: По-близо до природата | StandartNews.com

Известните швейцарски архитекти Жак Херцог и Пиер дьо Мюрон, носители на награда "Прицкер", призоваха в условията на сегашната пандемия градовете да станат по-близки до природата, а болниците - по-гостоприемни, съобщава БТА.

„Трябва да преосмислим градоустройството си - посочи Херцог пред швейцарския в. "Тагес Анцайгер". - Пандемията от коронавируса не трябва да предизвика движение от градовете към провинцията, а да доведе до повече зелени площи и изпълнени със светлина апартаменти в градските зони. Трябва да доведем провинцията в градовете. Бъдещето не е в разширяването на градовете в провинцията, а в опазването на природата", каза Херцог, който навършва 70 години утре.

Дьо Мюрон, чийто рожден ден е на 8 май и също ще навърши 70 години, каза, че въпросът как да се строят болниците сега е най-актуален.

Двамата приятели от детинство работят върху три клиники, сред които е детска болница в Цюрих, в която има зони за почивка, създаващи домашна атмосфера, и рехабилитационен център за хора с увреждания на гръбначния стълб, в който пациентите ще могат да виждат небето от леглата си.

"Болницата вече не е затворена институция, а отворено гостоприемно пространство", каза Дьо Мюрон пред в. "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Херцог и Дьо Мюрон са известни със сградата на галерията "Тейт" в Лондон (на снимката), "Алианц арена" в Мюнхен, концертната зала "Елбфилхармони" в Хамбург и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай