Шведска министърка пияна зад волана

Шведска министърка пияна зад волана | StandartNews.com

Шведският министър на висшето образование Аида Хаджиалич обяви, че подава оставка, след като бе хваната да шофира след употреба на алкохол, съобщава АП.

Хаджиалич разказа на пресконференция, че е била спряна в четвъртък вечерта от полицията в южния шведски град Малмьо. Тя е имала 0,2 промила алкохол в кръвта, което е точно на границата на законово допустимото в Швеция. Според обясненията й е изпила две чаши вино, преди да се качи зад волана. Шведското законодателство предвижда до 6 месеца затвор за подобни нарушения.

29-годишната Хаджиалич, която е най-младият член на правителството, е заявила пред премиера Стефан Льовен в петък, че това е "най-голямата грешка в живота ми" и е решила да подаде оставка.
Родена в Босна и Херцеговина, Аида Хаджиалич стана първият министър мюсюлманин в Швеция, след като се присъедини към правителството на Льовен през 2014 година. Тя живее в скандинавската страна от петгодишна възраст, когато тя и семейството й пристигнали в скандинавската държава като бежанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай