Шотландия си взема последно сбогом с Елизабет (СНИМКИ)

Огромни множества от хора отново се събират пред Бъкингамсикя дворец

Шотландия си взема последно сбогом с Елизабет (СНИМКИ) | StandartNews.com

От имението Балморал в Шотландия потегли кортежът с ковчега на покойната Елизабет Втора. Той се състои от 45 автомобила, а самата катафалка се ескортира от 7 черни коли "Бентли", любимата марка на кралицата.

По пътя към Единбург, където ковчегът ще бъде изложен за поклонение, кортежът забавя ход на определени места, така че опечалените да могат да кажат сбогом на своя монарх. Много хора се стичат по улиците с букети цветя, които хвърлят по пътя на кортежа.

Ковчегът се придружава от дъщерята на кралицата принцеса Ан и нейния съпруг - вицеадмирал сър Тим Лоурънс. Върху ковчега са поставени венци, направени от любимите цветя на кралицата, сред които бял пирен (ерика) и далии, набрани от градините в Балморал.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви при потеглянето на кортежа, че "днес Шотландия отдава последна почит на една изключителна жена, това е тъжен и трогателен момент".

Огромни множества от хора отново се събират пред Бъкингамсикя дворец, пред двореца Уиндзор, в Единбург и други паметни места, за да положат свежи цветя в знак на почит към покойния монарх. На много места сред цветята могат да бъдат забелязани и кукли на мечето Падингтън.

Полицията прогнозира, че всеки ден до погребението ще се събират поне 2 милиона души по улиците на в Лондон. В двореца Уиндзор в Англия скръбта събра отново внуците на кралицата – принцовете Уилям и  Хари и техните съпруги Кейт и Меган, които са в очакване на ковчега, който трябва да пристигне в Бъкингамския дворец във вторник късно вечерта.

Снимки Ройтерс

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай