Шок! 90 труса удариха Румъния

Данни за сериозно пострадали хора няма

Шок! 90 труса удариха Румъния | StandartNews.com

Над 90 вторични труса е отчел румънският сеизмологичен институт след вчерашното земетресение с магнитуд от 5,8 по Рихтер, съобщи Нова. Пораженията в северната ни съседка са напукани сгради, паднали комини и щети по колите. Данни за сериозно пострадали хора няма.

Към момента на територията на страната ни не са регистрирани трусове. Земетресението от вторник в Румъния обаче беше усетено почти навсякъде в България.

Най-сеизмичните зони у нас са около градовете - София, Кресна, Пловдив, Шабла и Горна Оряховица. Там през годините са отчитани и най-силните земетресения с магнитуд от 7 по Рихтер. Това обаче е само исторически поглед.

Последните две земетресения в Румъния са в район, в който подобни явления не са типични. След труса от вторник местните са благодарни, че са се разминали само с напукани стени и щети върху колите. 

В северната ни съседка има система за предупреждение през мобилните телефони. Тя е помогнала на много хора да реагират бързо.

„Получих SMS, че в следващите секунди ще има земетресение. Изтичах и взех детето. Вратата цялата се тресеше, но успяхме да излезем”, обясни жена.

„Когато видях, че всичко започва да се тресе, застанах под касата на вратата. Изчаках земетресението да спре и след това излязох веднага”, добави друга румънка.

Сеизмолозите в Румъния са отчели над 94 афтършока. Не изключват и възможността от още трусове. От Департамента за извънредни ситуации в страната предупредиха гражданите да не изпадат в паника. Очаква се да бъде докарано и специално оборудване за наблюдение на земетресенията.

„Може да настъпи паника, защото хората усещат труса, усещат последиците от земетресението и то в район, в който не са свикнали с подобни явления. По време на земетресение обаче паниката може да бъде фатална”, коментира директорът на Департамента Раед Арафат.

Трусът в съседна Румъния беше усетен почти в цяла България. „Земетресението беше усетено във Видин, Монтана, Враца - с интензивност между 4 и 5 степен. Много хора ни се обадиха и ни писаха, за да обяснят как са го усетили. Това е важно, защото след едно такова събитие следват допълнителни проучвания”, каза сеизмологът Пламена Райкова.

Най-силният вторичен трус, отчетен от Института по сеизмология, е с магнитуд от 4,7.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай