Шефката на Еврокомисията обявява как ще борим енергийната криза

В залата присъства и Олена Зеленска - съпругата на украинския президент

Шефката на Еврокомисията обявява как ще борим енергийната криза | StandartNews.com

Трета реч за състоянието на Европейския съюз произнася председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

Пред членовете на Европейския парламент тя отчита постигнатото през изминалата година и обявява намеренията на Комисията за следващите действия в отговор на последиците от войната в Украйна, глобалната енергийна криза и други предизвикателства пред Европейския съюз.

В залата присъства и Олена Зеленска - съпругата на украинския президент.

ЕС ще остане солидарен с Украйна, каза в началото на речта си Урсула фон дер Лайен. Санкциите ще останат, същото важи и за финансовата подкрепа, каза тя.

ЕС ще продължи да работи с Украйна за построяване на украински училища, за което ще бъдат предоставени над 100 млн. лв. Украйна ще бъде безплатно включена в роуминг системата на ЕС. ЕК ще работи с Украйна, за да гарантира безпроблемен достъп до единния пазар на ЕС.

Фон дер Лайен говори и за енергийната криза. Заяви, че ЕС трябва да замени Русия за доставките на газ с доставчици от САЩ и Норвегия. Миналата година доставките на газ от Русия са били 40%, сега са 9%. Русия обаче продължава да манипулира енергийния пазар, каза председателят на ЕК.

Въвеждат се мерки за държавите членки за намаляване на общото електрическо потребление. Необходима е целенасочена подкрепа за малки и средни предприятия, като заводите за стъкла. Също за семействата, които не могат да си плащат сметките. Ето защо предлагаме таван на приходите на компаниите, които произвеждат електроенергия, каза тя. Над 140 млрд. евро ще се съберат за държавите членки за справяне с проблемите с енергията.

Трябва да се създадат условия за по-ниски цени, трябва да се погрижат и за сигурността на доставките и за конкурентоспособността в световен план.

Речта за състоянието на Съюза е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон в Европа от последните 12 години насам. Дебатът през септември за състоянието на Европейския съюз е момент, който демонстрира отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС и спомага за изграждането на по-прозрачен и демократичен Съюз. Заедно с речта си председателят на Комисията представя и писмо с намерения за законодателните инициативи, които предстоят през следващите седмици и месеци.

Очаквайте още подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай