Шефът на MI5: Развитието на интернет пречи да следим терористите

Шефът на MI5: Развитието на интернет пречи да следим терористите  | StandartNews.com

Развитието на технологиите позволява на терористите да комуникират "извън обхвата на службите за сигурност". Това заяви шефът на MИ-5 (Британските служби за сигурност - бел.ред.) Андрю Паркър пред BBC.

В първото му интервю като ръководител на Службите за сигурност на Острова той заяви, че агенциите за разузнаване и контраразузнаване по света вече трудно успяват да събират ключова информация. Паркър посочи все пак, че интернет компаниите имат "етичната отговорност" да уведомяват Службите в случай на потенциална заплаха.

Шефът на МИ-5 добави, че не става дума за "тършуване из живота" на хората. В момента политиците подготвят законодателство, което да позволи електронно наблюдение, обясни още той.

"Министрите трябва да предложат, а парламентът да реши. Това е част от фундамента на МИ-5 - да изпълняваме това, което ни каже парламентът", каза Паркър.

Шефът на британското разузнаване заяви, че развитието на интернет технологиите вече не позволява на полицията и агенцията за сигурност легално да следи комуникацията между хора, за които се предполага, че са терористи.

"В ничий интерес не е терористите да могат да комуникират необезпокоявано", заяви още Паркър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай