Шефът на "Ислямска държава" се появи във видео

Шефът на "Ислямска държава" се появи във видео | StandartNews.com

Лидерът на джихадистката групировка "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади е жив, потвърди 17-минутният аудиозапис, който се появи в интернет с цел да опровергае слуховете за смъртта му. Ал-Багдади призовава за "глобален джихад". Той заявява, че водената от САЩ кампания срещу тероризма в Ирак и Сирия и "Ислямска държава" ще претърпи пълен провал. В записа се посочва, че напредването на групировката няма да бъде спряно, и че "пътят на муджахидините ще продължи до Рим".

Джихадистите в коалиция с "Ал Каида"

Бойците на действащите в Сирия екстремистки групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", клон на "Ал Каида", враждуващи преди помежду си, са постигнали споразумение за съюз в началото на ноември, съобщава РИА Новости, цитирайки западните и сирийските медии. След среща на лидерите на двете крайно радикални групировки на 2 ноември в село Атареб, западно от град Алепо, терористите се споразумели за коалиция. Срещата започнала около полунощ и продължила четири часа. "Ислямска държава" беше създадена като разклонение на "Ал Кайда" в Ирак, а "Джебхат ан Нусра" в Сирия.

САЩ вдигат мерника на Асад

Групировката "Ислямска държава" в Сирия не може да бъде разгромена, ако не бъде отстранен от власт президентът Башар Асад, заяви Барак Обама. Той е наредил на съветниците си да преразгледат правителствената политика за Сирия, съобщи телевизия Си Ен Ен. Обама е категоричен, че трябва да промени стратегията си в борбата с ИД както в Сирия, така и в Ирак. Си Ен Ен отбелязва, че решението за преразглеждане на стратегията е признаване на факта, че първоначалният план, предвиждащ първо борба с ИД в Ирак, а после - в Сирия, без отстраняването от власт на Асад, е бил погрешен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай