Северна Корея излезе със собствен доклад за човешките права в страната

Северна Корея излезе със собствен доклад за човешките права в страната | StandartNews.com

Ню Йорк. Северна Корея проведе брифинг в рамките на ООН, на който представи свой собствен доклад за състоянието на човешките права в страната и отново заяви, че не приема доклада от разследване на ООН, огласен по-рано тази година, определяйки го като "фантазьорски слухове", разпространявани от "вражески сили", предаде Би Би Си.

В доклад на ООН, публикуван през февруари, се твърди че страната извършва "неописуеми зверства" срещу собствения си народ.

Докладът от 372 страници на анкетната комисия на ООН свидетелстваше за широк кръг нарушения в Северна Корея, включително за използване на затворнически лагери, системно прилагане на мъчения, подлагане на глад и убийства, сравними с жестокостите от нацистко време.

Севернокорейската делегация организира необичайна открита среща в централата на ООН в Ню Йорк, канейки делегати от различни страни и журналисти. Залата за пресконференции беше препълнена с дипломати и репортери.

Севернокорейският дипломат Чхое Мьон-нам, който представлява Севернокорейската асоциация за изследване на човешките права, обясни пред аудиторията, че макар да има някои дребни проблеми с човешките права в страната му, Пхенян е на прав път. "Като общество, преживяващо преход, движещо се напред, понякога срещаме известни проблеми, например в икономическата и други области, трябва да построим повече домове и обществени структури, за да осигурим на хората по-добри условия на живот", каза Чхое.

В нашата конституция се казва, че с развитието на обществото, човешките права и основни свободи, с които се ползват хора, ще се увеличават, отбеляза той.

Чхое за пореден път повтори предишни изявления на Пхенян, че в Северна Корея няма затворнически лагери. Накратко обаче той спомена лагерите за трудово превъзпитание, отбелязва АП. Както от законова гледна точка, така и на практика имаме лагери за трудово превъзпитание, където хората претърпяват положителна промяна в начина си на мислене и осъзнават престъпленията си, каза той.

Заместник-посланикът на Пхенян в ООН, И Тхон-ир, каза, че секретарят на управляващата в страната Корейска трудова партия е посетил Европейския съюз и че КНДР чака края на годината, за да започне двустранен политически диалог, който ще бъде последван от диалог за човешките права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай