Сенатор от САЩ иска санкции срещу Алжир за оръжейни покупки от Русия

Русия е най-големият военен доставчик на Алжир

Сенатор от САЩ иска санкции срещу Алжир за оръжейни покупки от Русия | StandartNews.com

Американският сенатор Марко Рубио, заместник-председател на специалната комисия по разузнаването на Сената, призова за санкции срещу Алжир за закупуването на руски оръжия, в нарушение на „Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции“. Сенаторът изрази голяма загриженост по отношение на продължаващото обществени поръчки за отбрана между Алжир и Русия.

Това републиканецът Рубио направи в писмо, което изпрати до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и в което той призова за „подходящо обозначаване на страните, чиито значителни покупки на руски материали позволяват дестабилизиращите действия от страна на Русия“.

Русия е най-големият военен доставчик на Алжир. Алжир също е сред четирите най-големи купувачи на руско оръжие в световен мащаб, чиято кулминация бе оръжейна сделка за 7 милиарда долара през 2021 г., заяви сенаторът, считайки, че „притокът на пари от какъвто и да е източник към Русия само ще даде възможност на руската военна машина в Украйна“.

И все пак наличните санкции съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции все още не са използвани, изрази съжаление сенатор Марко Рубио.

Законът за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (P.L.115-44) разрешава налагането на санкции срещу всяка страна, която „президентът определя съзнателно . . . участва в значителна транзакция с лице, което е част от, или работи за или от името на секторите на отбраната или разузнаването на правителството на Руската федерация.“

„Призовавам ви да приемете сериозно заплахата, която Русия продължава да представлява за глобалната стабилност, и да обозначите по подходящ начин страните, чиито значителни покупки на руски чувствителни стоки позволяват дестабилизиращите действия на Русия“, казва сенаторът в писмото си до държавния секретар Антъни Блинкен.

Руската офанзива в Украйна започна на 24 февруари и все още продължава, като вече доведе до много човешки и материални щети.

В подкрепа на Украйна САЩ и европейските държави се мобилизираха, за да наложат едни от най-строгите санкции на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай