Сенатът на САЩ спря реформата на NSA

Сенатът на САЩ спря реформата на NSA | StandartNews.com

Почти 18 месеца след разкритията на Едуард Сноудън, които преобърнаха тайния свят на наблюдение в САЩ, сенатът на САЩ отхвърли един от най-добрите законопроекти, които имаха за цел овладяването на действията на Агенцията за национална сигурност, коментират световните агенции.

Законопроектът беше подкрепен от необичайна коалиция от демократи и републиканци, загрижени за неприкосновеността на личния живот, но те не осигуриха необходимите за прокарването на проекта 60 гласа. 58 сенатори се обявиха "за", а 42 - "против".

Вотът до голяма степен отрази двете партийни линии - повечето демократи застанаха зад законопроекта, а повечето републиканци гласуваха против него.

Според висши републикански представители от него биха се ползвали враговете на САЩ, включително и "Ислямска държава". Белият дом подкрепи мярката, отхвърляйки твърденията, че той ще облагодетелства терористичните групировки.

Бъдещият лидер на мнозинството в сената, републиканеца Мич Макконъл, остро разкритикува проектозаконо в реч във вторник сутринта. "Ако нашата цел е да сринем и унищожим "Ислямска държава", както казва президентът, то това ще изиква добри политики и ясна решителност. Най-малкото не бива да влошаваме ситуацията", каза Макконъл.

Камарата на представителите прие по-малко ограничаваща версия на проекта по-рано тази година.

Малко вероятно е мярката скоро да стане закон, тъй като републиканците ще имат мнозинство в новия състав на Сената от 1 януари 2015 г.

Това е първата законодателна мярка, обсъдена от Сената във връзка с опасенията за неприкосновеността на личния живот, породени от разкритията на бившия сътрудник на NSA Едуард Сноудън, че разузнаването събира и съхранява огромно количество комуникационни данни, като записите от милиони телефонни разговори на американските граждани.

Проектът предвижда NSA да иска разрешение от комуникационните компании да ползва данни за определено лице, когато разследва случаи на тероризъм, вместо да ги ползва неограничено и безразборно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай