Сблъсъци в Турция по повод деня на труда

Десетки хиляди протестираха в Азия за по-добри трудови условия

Сблъсъци в Турция по повод деня на труда | StandartNews.com

Демонстрации обхванаха света по повод международния ден на труда, 1-ви май.

Протестите започнаха в Азия, където десетки хиляди се събраха в Джакарта, за да протестират за по-добри условия на работа и срещу намерението на правителството да намали субсидиите за гориво.

Безредици и сблъсъци между полицията и стотици протестиращи избухнаха в Истанбул. Ранени са шестима.

Повод за конфликта стана забраната на властите за всякакви демонстрации на площад Таксим в Истанбул във връзка с 1 май. През 1977 на площада загинаха десетки души по време на демонстрация срещу социалната политика на правителството.

Полицията използваха водни оръдия и сълзотворни гранати още в началото на демонстрациите, за да попречат на събирането на хора в квартал Бешикташ.

От другата страна бяха стотиците демонстранти, събрали се по призива на леви партии и профсъюзи, които отговориха с хвърляне на камъни по полицаите.

Сблъсъци станаха в още три квартала около Таксим. Много живеещите в района пострадаха заради сълзотворния газ, а управителите на малките квартални ресторанти раздаваха лимони на демонстрантите, за да облекчи реакцията на организма от газа.

Офисът на премиера Реджеп Тайип Ердоган в квартал Бешикташ се охраняваше с барикади, десетки полицаи и бронетранспортньор на силите за борба с безредиците. Хиляди полицаи бяха мобилизирани в днешния ден.

Протести имаше и в Гърция. Профсъюзите обявиха 24-часова стачка заради фискалната политика на правителството, което под натиска на МВФ беше принудено да съкрати над 15,000 души и да увеличи данъците.

В Москва се провеждат традиционните паради по случай 1-ви май. На 16-те отделни събития се очаква да присъстват над 100,000 човека.

Хиляди протестиращи се включиха в първомайските демонстрации във Франция, осъждайки мерките за икономии на правителството, и призовавайки президента Франсоа Оланд да "смени курса". Оланд скоро ще отбележи първата си годишнина в Елисейския дворец на фона на силното разочарование в страната, причинено от задълбочаването на икономическите проблеми.

Безработните във Франция се увеличиха до рекордните 3,2 милиона души през март. Много от някогашните поддръжници на президента сега го обвиняват, че не е изпълнил предизборните си обещания да даде приоритет на икономическия растеж пред мерките за икономии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай