Сблъсъци между привърженици на Русеф и полицията

Сблъсъци между привърженици на Русеф и полицията  | StandartNews.com

Демонстрация в подкрепа на бразилския президент Дилма Русеф завърши със сблъсъци с полицията. Служителите на реда са използвали сълзотворен газ, за да се справят с поддръжниците на държавния глава, информира "Глобо". Манифестацията започна пред сградата на парламента, а до решението тя да бъде разтурена се е стигнало, след като участниците в нея са започнали да хвърлят срещу полицаите бутилки, камъни и други предмети.

Протести на привърженици на Русеф, която е заплашена от импийчмънт, се провеждат и в Рио де Жанейро и Сао Паоло. Противници на сегашния президент също организираха протестни манифестации в тези градове. Между представителите на двата противникови лагера възникнаха също сблъсъци, но нямаше сериозно пострадали, информира още БГНЕС.

Днес се очаква Федералния сенат на Бразилия да гласува по въпроса за отстраняването на Русеф от длъжност. Тя е обвинена в незаконно манипулиране на бюджетните сметки на правителството.

Ако повече от 50% от сенаторите одобрят продължаването на процедурата по импийчмънт, президентът ще трябва да напусне поста си за най-малко 180 дни, през което време страната ще се ръководи от вицепрезидента Мишел Темер. В течение на тези 180 дни сенаторите ще проучат обвиненията срещу Русеф и ако те не се съгласят с тях, то Русеф ще се върне на поста си. В противен случай Темер ще управлява до изборите през 2018 г. За окончателното й отстраняване от президентския пост е нужно мнозинство от най-малко две трети от сенаторите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай