Съветът за сигурност не прие резолюция за Украйна

Съветът за сигурност не прие резолюция за Украйна | StandartNews.com

15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН ще продължат консултациите. Те все още не са готови да приемат резолюция в отговор на примирието, влязло в сила в източната част на Украйна. Това съобщиха дипломати в неделя, цитирани от БГНЕС.

Съветът за сигурност трябваше да приеме резолюция относно текста за "пълното прилагане" на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато на преговорите в Минск в четвъртък.

Някои страни, сред които Малайзия, предложиха промени. Страната иска текстът да съдържа отношение към полета MH17 на Малайзийските въздушни линии (Malaysia Airlines), свален в средата на юли над източната част на Украйна.

"Имаше допълнителни консултации и ние не сме в състояние да гласуваме текста днес (неделя)", заяви британският посланик Марк Лайъл Грант пред журналисти. "Ние следим отблизо събитията на място", добави той.

Грант призна, че "няма гаранция", че 15-те държави членки на Съвета за сигурност ще достигнат до обща позиция и ще приемат текст. Но той отказа и да каже откъде идват проблемите.

"Ние работим" по текста, каза от своя страна френският посланик Франсоа Делатр. Двамата посланици бяха в централата на ООН, за да участват в гласуване на резолюция за Йемен.

Припомняме, че прекратяването на огъня влезе в сила в неделя сутринта, но в някои части на Украйна не бе спазена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай