Саудитска Арабия отправи ултиматум, какво предупреди за Израел

Има идея Израел и Саудитска Арабия официално да затвърдят своите връзки

Саудитска Арабия отправи ултиматум, какво предупреди за Израел | StandartNews.com

Източник: АФП, архив

Рияд е информирал Вашингтон, че остава на позицията си, че няма да поддържа дипломатически отношения с Израел, ако не бъде създадена независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим и не бъде спряна израелската "агресия" в ивицата Газа, се казва в публикувано днес изявление на саудитското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби снощи заяви, че администрацията на американския президент Джо Байдън е получила положителна обратна връзка, че Саудитска Арабия и Израел са готови да продължат да водят дискусии за нормализиране на отношенията.

Кралството публикува своето изявление, за да потвърди пред Вашингтон своята непоколебима позиция относно палестинския въпрос предвид коментарите, приписвани на Кърби, заяви саудитското ведомство.

Идеята Израел и Саудитска Арабия официално да затвърдят своите връзки се обсъждаше, откакто през 2020 г. саудитците дадоха мълчаливото си съгласие техните съседки, Обединените арабски емирства и Бахрейн, да установят връзки с Израел, отбелязва Ройтерс.

Вследствие на ескалацията на войната между палестинската военна групировка "Хамас" и израелските сили Саудитска Арабия замрази подкрепяните от САЩ планове за нормализиране на отношенията с Израел, казаха за Ройтерс запознати с позицията на Рияд източници през октомври 2023 година.

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като бойци от управлявания от "Хамас" анклав убиха 1200 души и взеха 253 заложници в южната част на Израел на 7 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай