САЩ са разположили морски пехотинци на границата със Сирия

73 сирийски офицери са дезертирали в Турция

САЩ са разположили морски пехотинци на границата със Сирия | StandartNews.com

Лондон. САЩ са прехвърлили триста морски пехотинци в северната част на Йордания, за да организират доставките на оръжие за антиправителствените сили в Сирия от страна на западните страни, пише вестник Таймс.

В района е доставена батарея на зенитно-ракетния комплекс Пейтриът за защита на йорданската територия от ракетни атаки от страна на сирийската армия. Разгръщането на силите на територията на Йордания е осъществено под прикритието на провеждащите се през тази седмица военни учения, отбелязва изданието.

Пентагонът в момента подготвя списък с въоръжението, което би могло да помогне на опозиционните сили. Очаква се да се наблегне на ръчните противотанкови ракети, боеприпасите и системите за командване и контрол, пише още Таймс.

САЩ ще доставят на сирийската опозиция гранатомети и миномети, съобщиха анонимни източници, цитирани от Ройтерс. Освен това противниците на президента Башар Асад ще получат автомати и леко стрелково оръжие. При това Вашингтон не смята да изпраща в Сирия образци на своите най-нови технологии, включително ръчните средства за противоракетна отбрана MANPAD.

Първите получатели на американска военна помощ ще бъдат отрядите на Свободната сирийска армия под командването на Салим Идрис. Помощта може да бъде доставена в течение на следващите две-три седмици, като най-вероятният маршрут за транспортирането й може да бъде през съседна Турция, а като алтернативен вариант се посочва Йордания.

Междувременно, руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад в момент, когато той удържа победа над въоръжената опозиция, е безсмислено, предаде Фокус.

„Нашите западни партньори по-рано посочваха, че използването на химическо оръжие не е в интерес за режима, но ако той бъде опрян до стената, тогава като последна мярка той все пак може да използва това оръжие. Сега режимът не е опрян до стената. Режимът, както посочват и самите опозиционери, удържа военни успехи. Какъв смисъл има той да използва химическо оръжие, при това в толкова малко количество, за да се дискредитира ли?, посочи той на съвместна пресконференция с италианския външен министър Ема Бонино. „От военна гледна точка това е безсмислено и всички разбират това", допълни министърът.

"Всеки опит за установяване в Сирия на зона, забранена за полети, ще бъде в нарушение на международното право", заяви Сергей Лавров.

Лавров цитира промъкнали се в западните медии съобщения за съществуването на планове за използването на базираните в Йордания изтребители F-16 и ракети "Patriot" за налагането на ограничена зона над Сирия, която ще бъде забранена за полети.

"Не е необходимо да си голям експерт за да разбереш, че подобно действие би нарушило международните закони", посочи руският първи дипломат.

73 сирийски офицери, сред които седем генерали и 20 полковници и техните семейства, са прекосили сирийско-турската граница и са потърсили убежище в Турция, предадe бТВ.

Групата е наброявала общо 202 души и е пристигнала в граничния турски град Рейханлъ. Бежанците са отведени до бежански лагер, в който живеят офицери от сирийската армия, дезертирали от режима на Башар Асад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай