САЩ са готови да възстановят диалога с Иран

САЩ са готови да възстановят диалога с Иран | StandartNews.com

Вашингтон. "Трябва да се възползваме от факта, че новият президент на Иран Хасан Роухани е заинтересован от установяване на диалог със Съединените щати по въпроса за ядрената програма на страната", заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю за испаноезичната телевизия Телемундо, предаде Ал-Джазира.

"Има индикации, че новият президент Роухани се стреми да започне диалог със Запада и САЩ - нещо, на което не сме били свидетели преди това. Ето защо ние трябва да използваме тази възможност", каза той. Според Обама случаят предоставя добра възможност за дипломацията и се надява, че иранците ще се възползват от това.

В неделя по телевизионния канал Ей Би Си Обама каза, че са си разменили послания с Роухани, по-специално по въпроса за въоръжения конфликт в Сирия. Както отбеляза тогава Обама, "иранците разбират, че за САЩ ядрената програма на Техеран е много по-важен въпрос от използването на химическо оръжие в Сирия".

Американският президент каза също, че заплахата от използване на сила в Сирия и последвалата дипломатическа активност за разрешаване на проблема изпраща сигнал към Техеран за възможността за разрешаване и на иранския ядрен въпрос. "Те трябва да си направят извод, че е налице възможност за намиране на дипломатическо решение", каза Обама "Не мисля, че при новия президент всичко ще стане моментално и лесно, но моето мнение е, че комбинация от заплахи за използването на сила и дипломатически усилия ще позволи да се стигне до споразумение.

Изявлението на Обама дойде след като от Белия дом съобщиха, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху ще се срещне с Обама на 30 септември по време на посещението му в САЩ и двамата ще дискутират ядрената програма на Иран

В писмено изявление, Нетаняху заяви, че Израел се стреми към пълно спиране на действията на Иран в тази посока. "Израел ще настоява Иран да спре обогатяването на уран, да предаде цялото количество обогатен уран, да затвори ядрената си лаборатория в Ком, и да спре строежа на плутониевия си реактор."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай