САЩ предупреди Русия да няма военна намеса в Крим

САЩ предупреди Русия да няма военна намеса в Крим | StandartNews.com

Вашингтон/Москва. Президентът на САЩ Барак Обама в прав текст предупреди Владимир Путин, че "ще има последствия", ако той изпрати военни части през границата с Украйна на Кримския полуостров и опита пряко да се намеси в продължаващата политическа криза в страната, предаде "Индипендънт". 

 

"Дълбоко загрижени сме от съобщенията за военни действия, предприети от Руската федерация в територията на Украйна", каза Обама в изявление от Белия дом. "Всяко нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще бъде дълбоко дестабилизиращо", каза държавният глава на САЩ. 

 

Часове по-рано украинският посланик в ООН Юрий Сергеев е казал на съвета по сигурността в Ню Йорк, че руски военни са завзели две летища в Крим и руският флот е блокирал украинската брегова охрана. Веднага след това американският пратеник в ООН Саманта Пауър отправи подобно послание към Москва да изтегли военните си части от Украйна и да остави народа да създава собствената си страна свободно и без страх. 

 

Напрежението между САЩ и Русия се засилва от месеци и директна конфронтация по темата за Украйна и Крим би могла да дестабилизира необратимо отношението между двете големи сили, опасяват се анализатори. В някои сайтове се прокрадват слухове за подготовка на ядрена война. Обама категорично отрече въобще да става въпрос за подобно нещо. Представители на властите отвъд океана дават заявки, че мерките, които биха предприели срещу Москва, включват бойкот на среща на Г8 в Сочи или прекъсване на търговските преговори с Русия. 

 

От няколко дни проруски групи окупират официални сгради и съоръжения в Симфаропол и Севастопол, руските военни провеждат бойни учения в Черно море, а в петък двете най-големи летища в автономната република Крим бяха окупирани от неизвестни лица с военни униформи. Руското външно министерство потвърди в свое изявление, че руски въоръжени сили оперират на територията на Украйна, но настоя, че те действат в съответствие със споразумение с Киев, за да защитят военноморската си база. 

 

Въпреки това украинският и.д. президент Олександър Турчинов заклейми "отявлената агресия" срещу страната му и обвини Русия във "военна инвазия и окупация". Той излезе с лично обръщение към руския президент Владимир Путин, в което заяви, че страната му "ще защитава своята независимост и всеки опит за присъединяване на територии или инвазия ще води до много тежки последици". 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай