САЩ и НАТО с повече учения в Черно море

САЩ и НАТО с повече учения в Черно море | StandartNews.com

Ние очакваме увеличение и при ротациите на звена и оборудване от страните членки на Алианса, каза американският посланик

Ние имаме много бързо увеличение не само на сътрудничеството, но и на ученията, обученията и координацията в рамките на НАТО, двустранно между България и САЩ, и бих казал и между България и Румъния. Това е много бързо разрастване по отношение на координацията и ученията, както и в работата ни по съвместно планиране, което е от особена важност в рамките на НАТО, тъй като Черно море според мене е предизвикателство за всички – и за България и за Румъния като членки на НАТО. Това каза американският посланик Ерик Сет Рубин в отговор на въпрос за военното сътрудничество, зададен от Соломон Паси. По време на събитие, организирано от Американската търговска камара днес посланик Рубин отбеляза:"Ние очакваме увеличение и през следващата година не само на ученията и обученията, но и при ротациите на звена и оборудване от страните членки на НАТО, за да гарантираме че има постоянна възможност да се учим как да работим и тренираме заедно в рамките на Алианса, включително и на Черно море".

"Мисля, че ще видите, че вече се планира значително увеличение, което включва различни членки на НАТО заедно със САЩ, България и Румъния, с цел да се посрещнат предизвикателствата в Черно море, което включва и военноморските сили - между нашите военноморски сили и вашите военноморски сили", посочи американският дипломат.

"По отношение на съвместните съоръжения, знаете, че активно се използва Ново село и Граф Игнатиево, и че тези съоръжения ще продължат да бъдат суверенни български съоръжения , където партньорите от НАТО, включително и САЩ, ще работят и тренират с българските си партньори и се надяваме, че ще има още подобрения в тези съоръжения", заяви посланик Ерик Рубин. И заключи:"Не мисля, че сме стигнали момента да говорим за военноморски съоръжения, но се надявам, че ще можем да направим повече и в тази област. Така че мисля, че отговорът на вашият въпрос е „Да".

Ние вече правим много повече от това, което сме правили преди години и мисля, че, имайки предвид предизвикателствата в света, ще правим още повече".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай