САЩ и Филипините подписаха нов военен договор

САЩ и Филипините подписаха нов военен договор | StandartNews.com

Манила. Американският президент Барак Обама заяви, че новият американско-филипински военен пакт ще насърчи стабилността в региона, предаде Би Би Си.

Сделката, подписана в Манила няколко часа преди Обама да се приземи, позволява по-голямо военно присъствие на САЩ в страната.

Обама каза, че сделката не е била предназначена да "сдържа" Китай, с когото Манила е въвлечена в териториален спор.

Но той покрепи искането на Филипините да потърсят арбитража на ООН относно морските спорове с Пекин.

Договорът беше подписан от филипинския министър на отбраната Волтер Гасмин и от американския посланик във Филипините Филип Голдбърг. Споразумението е с 10-годишен срок.

Барак Обама подчерта по-рано, че този договор поправя пътя към засилено военно сътрудничество между двете страни, без обаче да предвижда постоянно разполагане на американски военни на Филипините, както беше в миналото, в продължение на десетилетия.

Подобно тясно сътрудничество в областта на отбраната ще позволи на двете страни да подобрят съвместните си способности за маневри и водене на операции и да реагират по-бързо в серия от ситуации, подчерта американският президент в изявление за филипинската телевизия Ей Би Ес - Си Би Ен.

Новият договор предлага възможност за удължаване на действието му след изтичането на първоначалните 10 години.

Американските военни бяха изцяло изтеглени от Филипините през 1992 г. след революция, свалила режима на диктатора Фердинандо Маркос, допълва агенцията.

На последващи консултации ще се определят параметрите по споразумението, визиращи размера, характера и условията на разполагане на американски военни на Филипините.

Договорът ще даде на американските военни временен достъп до определени военни бази и ще им позволи да разполагат там кораби и изтребители, посочва Асошиейтед прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай