САЩ с исторически ход

Американското правителство за първи път налага подобна глоба

САЩ с исторически ход | StandartNews.com

Правителството на САЩ е наложило първата в историята си глоба на компания за това, че е оставила космически боклук в орбита около Земята.

Федералната комисия по комуникациите глоби Dish Network със 150 000 американски долара за това, че не е преместила стар сателит на достатъчно разстояние от други, които се използват. Компанията призна отговорността си за своя сателит EchoStar-7 и се съгласи с "план за привеждане в съответствие" с ФКК.

Космическият боклук се състои от части от техника, които са в орбита около Земята, но вече не се използват и създават риск от сблъсък. Той включва неща като стари сателити и части от космически кораби.

FCC заяви, че сателитът на Dish представлява потенциален риск за други сателити, които обикалят около Земята на сегашната си височина.

Спътникът EchoStar-7 на Dish, изстрелян за първи път през 2002 г., е бил в геостационарна орбита, която започва на 36 000 км над повърхността на Земята.

Dish е трябвало да премести сателита на 186 мили от Земята, но в края на живота му през 2022 г. го е преместил само на 76 мили, след като е загубил гориво.

"Тъй като спътниковите операции стават все по-разпространени и космическата икономика се ускорява, трябва да сме сигурни, че операторите спазват своите ангажименти", заяви ръководителят на бюрото за правоприлагане на FCC Лоян Егал, пише "Вести".

"Това е пробивно споразумение, което ясно показва, че FCC има силни правоприлагащи правомощия и възможности за прилагане на жизнено важните си правила за космическите отпадъци", каза Егал.

Глобата от 150 000 долара представлява малка част от общите приходи на Dish, които през 2022 г. са били 16,7 млрд. долара.

Според д-р Меган Арго, старши преподавател по астрофизика в Университета на Централен Ланкашир, обаче глобата все пак може да окаже въздействие върху други сателитни оператори.

"Фактът, че те действително са използвали регулаторните си правомощия за първи път, със сигурност може да накара поне останалата част от индустрията да седне и да обърне внимание. Фактът, че са го използвали веднъж, означава, че вероятно ще го използват отново", каза д-р Арго.

"Колкото повече неща имаме в орбита, толкова по-голям е рискът от сблъсъци, причиняващи високоскоростни отломки. Това би могло да продължи и да се удари в други сателити, да предизвика още повече отломки и евентуално да предизвика каскадна реакция", добави тя.

Смята се, че от първия спътник през 1957 г. досега в космоса са изстреляни над 10 000 спътника, като повече от половината от тях вече не се използват. По данни на НАСА има повече от 25 000 космически отломки с дължина над 10 см.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън заяви пред Би Би Си през юли, че космическият боклук е "голям проблем", което означава, че Международната космическа станция е трябвало да бъде преместена от пътя на прелитащите покрай нея отломки.

"Дори парченце боя... идващо в грешната посока с орбитална скорост, която е 17 500 мили в час, може да удари астронавт, който прави космическа разходка. Това може да бъде фатално", казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай