САЩ настръхна! Какво готви Китай на Тайван

Рискът президентът Си Цзинпин да предприеме действия до края на годината обаче е малък

САЩ настръхна! Какво готви Китай на Тайван | StandartNews.com

В момента Китай извлича поуки от войната на Русия в Украйна що се отнася до перспективата за използване на сила срещу Тайван, заяви ръководителят на ЦРУ, цитиран от Франс прес.

"Струва ни се, че войната в Украйна, както я вижда Пекин, всъщност не засяга въпроса дали китайското ръководство може да реши да използва сила срещу Тайван през следващите няколко години, а кога и как да го направи", каза директорът на американската разузнавателна агенция Бил Бърнс.

Той заяви, че рискът президентът Си Цзинпин да предприеме действия по отношение на Тайван до края на годината е малък, въпреки че според някои наблюдатели такъв ход е възможен след конгреса на управляващата комунистическа партия по-късно тази година.

"Струва ни се, че тези рискове се увеличават с напредването на десетилетието", каза той. Вероятно Пекин е "притеснен" от развоя на войната в Украйна, анализира шефът на агенцията и нарече конфликта "стратегически провал" за Владимир Путин, който смяташе, че може да накара Киев да капитулира за една седмица.

Бърнс каза, че Пекин вижда в това доказателство, че "не можеш да постигнеш бързи и решителни победи", без да вложиш достатъчно военна сила в битката.

Междувременно Ройтерс съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън планира да разговаря в идните дни с китайския си колега Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

"Мисля, че ще разговарям с председателя Си в идните 10 дни", каза Байдън пред репортери при завръщането си от свързано с климата пътуване в Масачузетс.

Планираният отдавна телефонен разговор между двамата лидери ще се състои в ключов момент, предвид напрежението около статута на Тайван и обсъжданията в правителството на Байдън за евентуално драстично намаление на митата върху внасяните от Китай стоки с цел облекчаване на инфлационния натиск върху американските потребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай