САЩ и Германия се споразумяха за "Северен поток - 2"

Параметрите на споразумението ще бъдат оповестени по-късно

САЩ и Германия се споразумяха за "Северен поток - 2" | StandartNews.com

Съединените щати и Германия са постигнали споразумение по спорния газопровод "Северен поток 2". Заместник държавният секретар Виктория Нюланд заяви на изслушване в Сената, че параметрите на споразумението ще бъдат оповестени по-късно днес, предаде БНР. Според американски правителствен източник споразумението включва предупреждение за санкции срещу Русия и има за цел удължаване на транзита на газ през Украйна. 

Виктория Нюланд заяви още в Сената, че Германия е поела ангажимент да предприеме действия и да подкрепи такива на ниво Европейския съюз, ако Русия иска да използва гезовите доставки като оръжие срещу Украйна. Нюланд добави още, че Германия ще подкрепи удължаване на споразумението за транзит на руски газ през Украйна, което изтича през 2024-та година.

98% от работите по газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени. Притесненията на Вашингтон са, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и директно ще засегне Украйна, намалявайки транзитните такси, които страната получава в момента.

По проект през "Северен поток 2" ще преминават 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай