"Сън": Безработни българи ще завладеят Острова

Куршуми на метри от хотела на нашия репортер, пише вестникът

"Сън": Безработни българи ще завладеят Острова | StandartNews.com

Армия от безработни българи и румънци се готви да завладее Великобритания. От следващата година хората от двете държави ще получат правото да живеят и работят във Обединеното кралство без ограничения, пише вестник “Сън”, цитиран от Фокус. Не само работата ги привлича, а и щедрата система на социално подпомагане, допълна изданието.

В статията се цитират 24-годишните Юлия Атанасова и приятелката й Яница Минков. Те живеят в София и споделят, че имат силно желание да заминат за Великобритания. На българките е показана статия от миналата седмица за семейство, похарчило помощите за цигари, луксозен телевизор и лаптоп.

В деня след интервюто с момичетата, мъж беше прострелян на улицата с четири куршума от снайперист на метри от хотела на репортера на вестник  „Сън”, пише изданието. Неговите журналисти са се срещнали и с безработните българи Благовест Ценов и Димитър Златарев, и двамата на 20 г.. Те  казват, че ще са сред купилите си еднопосочен билет след отварянето на границата.

В близкия офис на агенция за намиране на работа Дамян Иванов пък казвал, че вече изпраща множество безработни мъже и жени във Великобритания да работят във ферми. Той предвижда пет пъти повече хора ще заминат при отварянето на границите. „Великобритания определено е предпочитана дестинация за българските работници. Заплащането там е по-добро, стандартът по-висок, можеш да спечелиш повече пари за всеки месец, който работиш”, признава той пред вестника.

Лондон в дипломатически спор с Румъния

Великобритания се въвлече в дипломатически спор с Румъния, след като станаха ясни плановете й за мерки срещу румънците с цел ограничаване притока на имигранти. Външният министър на източноевропейската държава заявява пред вестник “Обзървър”, че разговорите за продължаване на ограниченията за съгражданите му желаещи да работят в Обединеното кралство са довели до „сериозна загриженост”.

Титус Корлатеан казва, че е получил уверения от британския външен министър Уилям Хейг, че Великобритания ще спаси задълженията си според европейските закони. Британският посланик в Букурещ е бил привикан на среща с министъра за румънците в чужбина, Кристиан Давид, на която е било обсъдено важността имиграцията да се дискутира „по балансиран и разумен начин”. „Винаги, когато се опитвате с обществена кампания да задържите някои хора настрана, трябва да знаете, че ще накарате да се чувстват неудобно други, които вече са там и са интегрирани. Изразявам се много дипломатично”, заявява Давид. Д-р Йон Джинга, румънският посланик в Лондон, коментира: „Опасявам се, че румънците и българите са в центъра на игра, в която не им е мястото”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай