Самолет на AirAsia изчезна от радарите

Самолет на AirAsia изчезна от радарите | StandartNews.com

Самолет на AirAsia е изчезнал от радарите на път към Сингапур тази нощ. Това съобщиха световните агенции и уточниха, че на борда му е имало 162 души. Контактът с Airbus A320-200 е бил загубен докато той е бил над Явайско море, малко след излитането й от индонезийския град Сурабая – и час преди кацането (около 2:00 часа българско време).

Трима южнокорейци и по един гражданин на Великобритания, Малайзия и Сингапур, са пътували с полет QZ8501. Останалите пътници на борда са индонезийци.

Авиолайнерът е поискал да поеме по „необичаен" курс преди да изчезне, съобщи пред медиите Хади Мустофа, представител на транспортното министерство в Джакарта.

До момента властите не съобщават за терористичен акт. „Пилотът е поискал отклоняване заради метеорологичните условия", пише в официално съобщение на компанията във Фейсбук.

„Контактът със самолета е бил изгубен, докато полетът е бил насочван от Индонезийската служба за въздушен контрол", обясниха още от малайзийската компания.

Издирването на самолета продължава. Много от роднините на пътниците в изчезнали самолет са пристигнали на летището в Сингапур в очакване на добри новини. 

Данните на AirAsia до момента показват, че до момента компанията няма загубен самолет. Националният превозвач Malaysia Airlines обаче преживя два инцидента със свои самолети. През 2014 г. полет MH370 изчезна безследно по път от Джакарта към Пекин s 239 души на борда, а полет MH17 беше свален над Украйна. Тогава загинаха всички 298 пътници на борда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай