Садик Хан e новият кмет на Лондон

Садик Хан e новият кмет на Лондон  | StandartNews.com

Кандидатът на Лейбъристката партия, 45-годишният Садик Хан ще бъде първият кмет мюсюлманин на британската столица.

Официалните резултати сочат, че Хан е победил консерватора Зак Голдсмит с повече от 300 000 гласа.

Садик Хан ще замени на поста консерватора Борис Джонсън след негативна кампания в американски стил, съобщава още АП.

Хан е син на пакистански имигранти, нанесли се в Лондон малко преди раждането му през 60-те години на миналия век. През 2008г. тогавашният премиер на лейбъристите Гордън Браун направи юриста Кан първият министър-мюсюлманин в британски кабинет, като го постави начело на транспортното министерство.

Досега кмет на Лондон беше консерваторът Борис Джонсън. Той прекара на поста осем години. Според някои критици обаче постигнатото от него е малко. Смята се, че работата по най-важните неща, белязали мандата на Джонсън, като новата линия на метрото, която ще прекосява града от изток на запад от 2018 г. и ще се нарича "Линия Елизабет" в чест на кралицата, подобренията в града заради Олимпийските игри през 2012 г. и въвеждането на общинска система за велосипеди под наем, наречени на името на Джонсън - "Велосипедите на Борис", е започнала по времето на предишния кмет, лейбъриста Кен Ливингстън, който заемаше поста от 2000 до 2008 година.

Но независимо от постигнатото от Джонсън, той ще остане в представите на хората като кмет, който е обичал града си и който не е пропускал възможност да го рекламира. Джонсън остава за лондончани и кметът, когото те можеха да наричат с малко име, когато го срещнеха да кара велосипед. Смята се, че за Джонсън, който е бивш журналист, кметското място на Лондон е трамплин към премиерския пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай