Съдбовна среща за бъдещето на Украйна

В навечерието на втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия

Съдбовна среща за бъдещето на Украйна | StandartNews.com

Делегация на правителството в Киев ще се срещне днес с представители на около 80 държави в швейцарския курорт Давос, за да обсъдят бъдещето на Украйна. Разговорите ще се състоят в навечерието на втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия, предаде ДПА.

Така наречената Формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място на събитието. То ще се състои преди началото на ежегодната среща на Световния икономически форум (World Economic Forum) в Давос, която ще започне утре, пише БТА.

Планът от десет точки на Зеленски, представен за първи път в края на 2022 г., предвижда изтеглянето на всички руски сили от окупираните територии на Украйна, включително и от Кримския полуостров. Също и съдебно преследване на руските военни престъпления, репарации и гаранции за сигурност. Освен това според плана руските лидери трябва да бъдат подведени под отговорност за ролята си в инвазията.

Русия напълно отхвърля плана на Зеленски и до сега не е била канена на предишните срещи. Конференциите от този тип служат предимно за запазване на сплотеността между съюзниците на Украйна. Последната от тези срещи беше в Малта през октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай