Руският самолет взривен като този над Локърби (ОБЗОР)

Руският самолет взривен като този над Локърби (ОБЗОР) | StandartNews.com

Авиокомпанията обяви, че причина е външно въздействие

"Механично въздействие" отвън върху руския самолет, катастрофирал в събота в Египет, е "единствената обяснима причина" машината да се разпадне във въздуха, както сочат изводите на руския Междудържавен авиационен комитет. Това заяви днес Александър Смирнов, заместник генерален директор на превозвача - компанията "Когалимавия", цитиран от Интерфакс. Източници на Ройтерс обаче опровергаха това твърдение, а все по-голям брой експерти заговориха за вероятността бомба да е взривила Еърбъса, с който загинаха 224 души. Руски вестник пък дори коментира, че е възможно машината да е взривена като самолета от атентата над Локърби.

"Няма такова съчетание от откази на системи", което би дало същия ефект, увери Александър Смирнов. По думите му евентуална разхерметизация на корпуса не може сама по себе си да доведе до катастрофа - в такъв случай пътниците и екипажът си слагат кислородни маски, самолетът намалява височината и, ако трябва, извършва аварийно кацане. Според него, самолетът е бил във "великолепно техническо състояние". Изявлението на "Когалимавия" за външно въздействие върху самолета е преждевременно и необосновано, заяви обаче по тв канала "Россия 24" шефът на "Росавиация" Александър Нерадко. Руският самолет не е бил ударен "отвън" и пилотът не е подал сигнал за авария, преди да изчезне от радара. Това стана ясно от източник, анализирал данните от черните кутии на самолета, предаде Ройтерс. Той обаче отказал да даде повече подробности. При разшифроването на кутиите става ясно, че няма външно въздействие върху лайнера по време на полета му. Всичко, което е довело до трагедията, е било в самолета. Най-голямата въздушна катастрофа в историята на днешна Русия е била предизвикана от взривна разхерметизация на самолетния салон, писа от своя страна "Комерсант". Според всекидневника разхерметизацията може да е предизвикана от малка бомба, сложена в багажа, както в случая с боинга на "Пан Американ", експлодирал над Локърби през 1988 г., откъснали се части от двигателя или пукнатини от умора на материала в носещите конструкции.

В събота "Ислямска държава" в Египет пое отговорност за свалянето на самолета, но Москва и Кайро отрекоха подобна вероятност. Днес говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че не трябва да се правят догадки, но на този етап не трябва да се изключва нито една от версиите. Шефът на американското разузнаване Джеймс Клапър заяви, че не може да изключи участие на ИД в катастрофата, макар и това е малко вероятно. Вестниците "Таймс" и "Гардиън" правят паралели със сваления над Украйна малайзийски пътнически Боинг и изразяват съмнения, че ислямистите, които воюват с египетската армия на Синайския полуостров, притежават въоръжение подобно на зенитно-ракетните комплекси "Бук".

От друга страна, експерти по безопасността на полетите смятат за напълно възможно радикалните групировки, които се зарекоха да отмъстят на Русия за въздушните й удари в Сирия, да са заложили бомба на борда на самолета, отбелязва "Гардиън". Бившият пилот Александър Романов пък коментира пред "Комсомолская правда", че не изключва вероятността самолетът да е бил свален от някой от пилотите. Летецът не изключва и варианта руският самолет да се е блъснал с друг летален апарат. "В района има присъствие на самолети на НАТО", казва той. Днес в Санкт Петербург кацна първият самолет с тела на жертви от катастрофата, докарал в Русия останките на 144 пътници и членове на екипажа.

Путин настоява за пълно разследване

Руският президент Владимир Путин поиска работата по разследване на причините за катастрофата в Египет да се води до изясняване на всички детайли, свързани с трагедията, предаде ТАСС.

Днес руският президент се появи пред публика за пръв път от 2 дни след катастрофата и се срещна с министъра на транспорта Максим Соколов, който по-рано бе в Египет.

"Без всякакво съмнение трябва да бъде направено всичко, за да се създаде обективна картина на случилото се, за да знаем какво е станало и да реагираме по съответния начин", посочи Путин. "Тази работа трябва да продължи, докато не бъдем напълно уверени, че този етап е приключен. Не трябва да я прекратяваме по-рано по формални причини", подчерта Путин.

Пророчески сън спасил стюард

Авиокомпанията "Когалимавия" потвърди, че 16 души не са се качили на борда на злополучния Еърбъс А321, който се разби в Египет, предаде RT. Седмица преди злополучния полет до Египет бившият стюард от компанията Олег Ермаков, който трябвало да лети с катастрофиралия самолет, напуснал работата си. Това спасило стюарда от сигурната смърт, а причината да го направи бил пророчески сън на баща му. "Познавах лично членовете на екипажа, познавах и машината, тъй като много пъти съм летял с нея. Според графика за полетите на 31-ви трябваше да летя за Египет, но буквално една седмица преди страшната трагедия напуснах компанията. Имах лични причини за това и го направих най-вече по настояване на баща ми... Той сънувал лош сън, свързан с мен, и ми каза: "Олег, напусни". И много настояваше... Сънувал, че катастрофира самолет и че аз загивам точно в този самолет. Напуснах без предупреждение", разказва Ермаков пред НТВ. Междувременно на мястото на катастрофата сътрудници на министерството на извънредните ситуации са намерили три мобилни телефона със сим карти на руски оператори и икона. Спасителите изследват мястото метър по метър в търсене на отломки от лайнера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай