Руски милиардер: Превратът в Гвинея ще удари пазара на алуминий

Напоследък цените му постоянно нарастват поради ръста на търсенето

Руски милиардер: Превратът в Гвинея ще удари пазара на алуминий | StandartNews.com

Държавният преврат в Африканска Гвинея може да окаже значително влияние върху пазара на алуминий. Руският милиардер Олег Дерипаска , акционер на металургичната компания Rusal , предупреди за това в Telegram .

„Пазарът на алуминий може да бъде сериозно разтърсен от тази ситуация. 20 процента от целия алуминий в света се произвежда от боксит, добиван в тази малка и много бедна страна “, обясни той.

На 5 септември в Гвинея е направен опит за държавен преврат. Военните, които организираха бунта, задържаха президента на страната Алфа Конде. Той е заловен от специални сили, които се контролират от полковник Мамади Дъмбуя. По -късно стана известно, че Конде не е пострадал в резултат на опита за преврат. Не е предоставена подробна информация за местонахождението му.

Алуминият е много търсен материал, широко използван в транспортната и опаковъчната индустрия. Напоследък цените за него постоянно нарастват поради бързия ръст на търсенето, намалените доставки и увеличените транспортни разходи. Наскоро те достигнаха 2642 долара за тон, рекордно високо от април 2018 г., когато САЩ наложиха санкции на руския Rusal.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай