Четвъртък,

Руски милиардер: Превратът в Гвинея ще удари пазара на алуминий

От: Стандарт -
241
Руски милиардер: Превратът в Гвинея ще удари пазара на алуминий
A
A
A

Държавният преврат в Африканска Гвинея може да окаже значително влияние върху пазара на алуминий. Руският милиардер Олег Дерипаска , акционер на металургичната компания Rusal , предупреди за това в Telegram .

„Пазарът на алуминий може да бъде сериозно разтърсен от тази ситуация. 20 процента от целия алуминий в света се произвежда от боксит, добиван в тази малка и много бедна страна “, обясни той.

На 5 септември в Гвинея е направен опит за държавен преврат. Военните, които организираха бунта, задържаха президента на страната Алфа Конде. Той е заловен от специални сили, които се контролират от полковник Мамади Дъмбуя. По -късно стана известно, че Конде не е пострадал в резултат на опита за преврат. Не е предоставена подробна информация за местонахождението му.

Алуминият е много търсен материал, широко използван в транспортната и опаковъчната индустрия. Напоследък цените за него постоянно нарастват поради бързия ръст на търсенето, намалените доставки и увеличените транспортни разходи. Наскоро те достигнаха 2642 долара за тон, рекордно високо от април 2018 г., когато САЩ наложиха санкции на руския Rusal.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички