Русия заплаши да прати войска да спаси заловените в Славянск

Русия заплаши да прати войска да спаси заловените в Славянск | StandartNews.com

Москва. Русия заплаши да прати военни, които да спасят заловените в Славянск. "Господарят на Кремъл Владимир Путин започна опасна игра, която заплаши да задълбочи конфликта в Украйна до пълнокръвна война", пише британският в. Дейли Експрес.

Напрежениетосе покачи, след като Москва предупреди, че ще изпрати войски да „спасят" западните граждани, които бяха заловени от проруски сепаратисти в Славянск, което бе съобщено от руския представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той открито предупреди, че Москва е готова на всякакви мерки, за да освободи пленените германски, шведски и датски военни инспектори.

На 25 април проруски сепаратисти задържаха международни експерти под предлог, че те всъщност са шпиони на НАТО. От ОССЕ заявиха, че активистите използват задържаните като „човешки щитове" и че ги държат при ужасяващи условия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер приветства предложението на своя руски колега Сергей Лавров да подкрепи усилията по освобождаването на военните инспектори в Славянск, предаде Ройтерс. „Силно приветствам факта, че Лавров, украинският премиер Арсений Яценюк и швейцарският президент Дидие Буркхалтер", който в момента оглавява ОССЕ, предложиха да съдействат за решаване на ситуацията, коментира Щайнмайер.

Полша и Дания призоваха за освобождаването на заложниците в Славянск, предаде Обозреватель.
Датският министър на отбраната Николай Вамен определи задържането на международните военни инспектори в източния украински град като „абсолютно неприемливо" и бе твърд, че те трябва незабавно да бъдат пуснати на свобода. „ОССЕ активно преговаря с хората, задържали инспекторите", поясни Вамен.

Проруските сепаратисти изразиха готовност да разменят групата международни наблюдатели, държани от тях като заложници, срещу свои съратници, арестувани от украинските власти, предаде Ройтерс, позовавайки се на техния лидер и революционен кмет Вячеслав Пономарьов.

"Те (задържаните) са в отлично състояние. Един от военните страда от диабет, но не е в тежко състояние, на таблетки е. Има необходимите лекарства, храна също. Държим ги в добри условия. Няма физическо насилие", каза Пономарьов.

Междувременно народното опълчение на Славянск е заловило трима офицери от спецчастите „Алфа" на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ), по всяка вероятност изпратени в Горловка за провеждане на спецоперация, съобщи командващият проруските сили Игор Стрелков, предаде РИА Новости. На брифинг в сградата на СБУ в Славянск, която над 10 дни вече е под контрола на бунтовниците, Стрелков показа документите на задържаните и пистолет „Глог".

В същото време неизвестни са нападнали склад с оръжие на проруските активисти в град Славянск, предаде Новости Донбасса. Вследствие на нападението са избухнали сблъсъци, има и ранени. „Въоръжени хора нападнаха наш склад с боеприпаси. Ние отбиваме атаката. В момента се водят сражения", съобщиха сепаратистите.

Късно снощи украинската армия осъществи десант и беше унищожен контролно-пропускателен пункт на сепаратистите край град Соледар, предаде РИА Новости. Към настоящия момент сблъсъците вече са приключили, а войниците са взели заложник. В тази зона още от съветско време се съхраняват големи запаси оръжие от времето на Първата и Втората световна война. Експертите смятат, че там може да се намират от един милион до три милиона единици оръжие.

Припомняме, че това се случва на фона на споразумение между лидерите на страните от Г-7 за налагане на нови санкции срещу Москва още от понеделник. Решението е във връзка с влошаващата се ситуация в Украйна и страховете на Запада от руска инвазия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай