Г-7 прие нов пакет санкции срещу Русия

Среща на Г8 в Северна Ирландия, юни 2013 г.

Г-7 прие нов пакет санкции срещу Русия | StandartNews.com

Вашингтон. Седемте икономически най-развити правителства (Г-7) приеха нов пакет от икономически санкции срещу Русия във връзка с действията й в Украйна. Това се съобщава в съвместно комюнике на Г-7, разпространено от Белия дом, предадоха световните агенции.

В понеделник предстои да бъдат обявени конкретните санкции от страна на САЩ, засега информацията е само, че Г-7 ще продължи да подготвя по-широки санкции срещу ключови икономически сектори в Русия, в случай, че Москва предприеме по-агресивни действия. Официален представител на САЩ, пожелал анонимност, всяка страна сама за себе си ще решава какви да бъдат конкретните й санкции спрямо Русия. "Тези санкции ще бъдат координирани, но не задължително идентични", добави източникът.

В комюникето на Г-7 се се обръща внимание на това, че заради спешната нужда от гарантиране на сигурността на Украйна по време на успешно и мирно демократично гласуване на президентските избори през май "ние сме готови за бързи действия по засилването на санкциите и мерките, за да плати Русия по-скъпа цена за своите действия".

Групата на Седемте одобрява "сдържаността", с която новото правителство в Киев е действало срещу въоръжените проруски сепаратисти, които превзеха държавни сгради в източна Украйна. В документа се казва още, че украинските власти са направили положителни стъпки в изпълнение на задълженията по договореностите, постигнати в Женева на 17 април.

Русия обаче "не предприе конкретни действия в подкрепа на Женевското споразумение" и "не осъжда сепаратистите, стремящи се да дестабилизират обстановката в Украйна", гласи комюникето. "Вместо това тя продължи да изостря напрежението с все по-обезпокоителна реторика и заплашителни военни маневри на границата с Украйна", според документа, цитиран от агенция Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай