Русия спира полетите до Египет

Русия спира полетите до Египет | StandartNews.com

Хиляди британски туристи блокирани в Шарм ел Шейх"

Руският президент Владимир Путин се съгласи да отмени всички пътнически полети до Египет, съобщи РИА Новости. Спирането на полетите бе поискано от директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников по време на извънредна среща на Националния съвет за сигурност. "Русия трябва да спре всички пътнически полети до Египет, докато не стане ясно какво е причинило падането на самолета в Синайския полуостров", заяви той. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков добави, че Путин е възложил на правителството да изработи механизми за реализиране на препоръките и обезпечаване връщането на руските граждани в родината им. Песков уточни, че преустановяването на руските полети до Египет не означава, че самолетната катастрофа в Синай, при която загинаха 224 души, се дължи на терористичен акт.

Междувременно около 2000 британски туристи останаха блокирани на летището в египетския курорт Шарм ел-Шейх, след като авиокомпанията "ИзиДжет" обяви, че властите в Египет са преустановили полетите на британски компании и така са възпрепятствали хората да се приберат в родината си. По-късно обаче министерството на гражданската авиация на Египет опроверга твърденията, че властите са отменили полетите за евакуация на британските граждани. Министър Хосам Камал коментира, че британските авиокомпании са искали да осъществят 18 полета по едно и също време. Великобритания изпрати в египетския курорт Шарм ел-Шейх шестима експерти, които да проверят сигурността на местното летище, предвид подготовката за евакуация на 7000 британски туристи, намиращи се в момента в страната. Властите на Острова поискаха от гражданите си да бъдат превозени без багажа им, като се очаква личните им вещи да бъдат транспортирани с отделни полети.

Първоначалната информация за спирането на евакуацията създаде хаос на летището в египетския курорт. Големи тълпи от хора се събраха в очакване да бъде обявена информация за връщането им у дома. Смята се, че повече от 20 "спасителни полета" е трябвало да бъдат извършени, но планът бе прекъснат, след като бе обявено, че самолетите не може да напускат летището заради недостатъчно място за съхранение на багажа, който е над 120 тона.

Хаосът на летището идва на фона на нарастващия дипломатически скандал межди Великобритания и Египет, след като Кайро категорично отхвърлиха обвинението на британския премиер Дейвид Камерън, че самолетът А321 на руската компания "Когалимавия" се разбил над Синай вследствие на поставена бомба на летището в Шарм ел-Шейх. Египетските власти са разгневени, че британския бойкот на известния курорт ще навреди на туристическата индустрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай