Русия призна Крим за независима държава

Русия призна Крим за независима държава | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин е подписал указ, признавайки Крим "като суверенна и независима държава", предаде Би Би Си, позовавайки се на източници в Кремъл.

Текстът на указа гласи:

„1. Предвид волеизявлението на народите на Крим на общокримския референдум, състоял се на 16 март 2014 година, да се признае Република Крим, в която град Севастопол има специален статут, в качеството на суверенна и независима държава.

2. Настоящият Указ влиза в сила от деня на подписването си."

Върховният съвет на Крим официално обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Руската федерация. Това стана след референдум, състоял се в недела, на който близо 97% от жителите на Крим гласуваха за отделяне от Украйна.

Правителството в Киев заяви, че няма да признае резултатите. САЩ и ЕС съобщиха, че референдумът е незаконен и обещаха да наложат санкции на Москва.

Европейският съюз и Съединените американски щати наложиха санкции на висши руски и украински представители, отговорни за референдума в отцепилия се Крим. Това е най-силното разцепление между Изтока и Запада от Студената война насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай