Русия прикрила важна информация за атентаторите Царнаеви

Русия прикрила важна информация за атентаторите Царнаеви | StandartNews.com

Вашингтон. Русия е прикрила важна информация, свързана с Тамерлан Царнаев, по-големият от двамата братя, извършили атентатите по време на бостънския маратон през април, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Прикритите данни са от SMS-и, разменени между майката на Тамерлан и руски роднина. Тема на едно от тези съобщения е джихадът. Никаква конкретна информация обаче няма в тези съобщения относно терористични планове, твърди американски представител.

Разследващите определят съобщенията като доста важни елементи и за тях американските власти са научили от руските си колеги едва седмица след бостънските нападения.
Според разслдващите ако властите са знаели по-рано за тези съобщения, те са щели да наредят по-задълбочено проучване на дейностите на Тамерлан Царнаев и може би дори за подслушването на телефона му.

През 2011 година Русия е подала сигнал във връзка с Царнаев до ФБР, но после ФБР са искали три пъти допълнителни информации от руските власти и всичко остава напразно. Това обаче е сигурен знак, че има сериозен проблем при предаването на информация на разузнаването от САЩ и Русия, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай