Русия предупреди ЕС да не се меси в Украйна

Русия предупреди ЕС да не се меси в Украйна | StandartNews.com

Москва. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че протестите в Украйна "излизат извън контрол", предаде Би Би Си.

Той описа ожесточените сблъсъци между антиправителствени демонстранти и полицията като "страшни" и обвини политиците от ЕС в разпалване на ситуацията.

Лавров призова европейските правителства да не се намесват в украинската политическа криза.

Москва, която гледа на бившата съветска република като на част от традиционната си сфера на влияние, с тревога наблюдаваше разрастването на протестите срещу решението на президента Виктор Янукович да се откаже от споразумение за асоцииране с Европейския съюз за сметка на сближаване с Москва. През изминалата седмица Янукович разгневи протестиращите, като подписа закони, ограничаващи правото на протест.

"Бихме предпочели някои наши европейски колеги да се въздържат от безцеремонни действия по отношение на украинската криза, когато без каквато и да е покана членове на някои европейски правителства се втурват към Майдана (централния площад в Киев), взимат участие в антиправителствени демонстрации в страна, с която имат дипломатически отношения", подчерта Лавров по време на пресконференция. "Това е просто неприятно", допълни той.

През декември зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд, върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън и Гидо Вестервеле, тогавашен външен министър на Германия, посетиха протестиращите. Министри от ЕС пък определиха законите, ограничаващи правото на протест, като недемократични.

Лавров отправи критики към протестиращите за това, че използват насилие, атакуват полицията, извършват палежи, хвърлят коктейли "Молотов" и експлозиви, и нарече поведението им "пълно нарушение на всички европейски стандарти на поведение".

"Лично аз мисля, че тези призиви за благоразумие, които отправят лидерите на опозицията и в частност Виталий Кличко, показват, че ситуацията излиза извън контрол", посочи Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай