Русия предложи да изпрати миротворци в Сирия

Русия предложи да изпрати миротворци в Сирия | StandartNews.com

Москва. Русия е готова да разположи миротворци на Голанските възвишения, които да заменят напускащите австрийски части, ако ООН изрази съгласие и при заинтересованост на страните от региона, съобщава ИТАР-ТАСС, предаде агенция Фокус.

В четвъртък министерството на отбраната на Австрия издаде заповед за началото на изтеглянето на своя миротворчески контингент от Голанските възвишения.

"Имайки се в предвид сложната ситуация, която се развива на Голанските възвишения, ние можем да заменим австрийския контингент на линията на разграничение между израелските войски и сирийската армия. Разбира се, само в случай, ако държавите в региона са заинтересовани от това и ако генералният секретар на ООН ни помоли за това", заяви руският президент Владимир Путин.

Мандатът на миротворците в зоната на Голанските възвишения, разделяща Сирия и Израел, не позволява да бъде прието предложението на Русия за изпращане там на руски военнослужещи в състава на мисията на ООН, каза на брифинг говорителят на организацията Мартин Несирки.

"Ние сме признателни на Русия за готовността да изпрати свои войски на Голанските възвишения, но споразумението за разделянето и протокола между Сирия и Израел не допуска участие на постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН в мисията", казва той, помолен от РИА Новости да коментира руското предложение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай