Русия и Западът с остри реплики заради Украйна

Русия и Западът с остри реплики заради Украйна | StandartNews.com

Киев. Развитието на събитията в Украйна доведоха до взаимни обвинения между Русия, САЩ и Европа за предполагаема намеса във вътрешните работи на страната.

 

Москва отзова посланика си в Украйна заради "влошената ситуация" в страната. Москва осъди отстраняването на президента Виктор Янукович, а междувременно временният президент Олександър Турчинов обяви, че страната ще се фокусира над интеграцията с Европейския съюз. Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън ще пристигне в понеделник в Киев за разговори за бъдещето на разединената държава.

 

По-рано американският държавен секретар Джон Кери каза, че САЩ подкрепят действията на новата власт в Украйна. Британският финансов министър Джордж Осбърн съобщи, че е възможна финансова помощ от страната му и други западни държави.

 

Руският външен министър Сергай Лавров обяви, че опозицията в Киев пракически е нарушила постигнатото в петък мирно споразумение с досегашния президент Янукович и е „превзела властта", отказала е да се разароъжи и продължава да залага на насилие.

 

Реакцията от Вашингтон беше предупреждение към Москва, да не обмисля военна намеса в Украйна, защото това би била „смъртоносна грешка".

 

Лондон също отправи остри реплики. Британският външен министър Уилям Хейг предупреди Русия да не опитва да подрива икономическите отношения на Украйна с останалата част на света. Хейг каза, че британското правителство поддържа редовен контакт с Москва в опит да разреши кризата, откакто преди няколко дни премиерът Дейвид Камерън е разговарял с руския президент Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай