Русия и ЕС ухажват Украйна с кредити

Москва сваля цената на газа, Янукович обеща да не подписва за Митническия съюз

Русия и ЕС ухажват Украйна с кредити | StandartNews.com

И Русия, и Европейският съюз се опитват да привлекат на своя страна украинския президент Виктор Янукович, като предлагат да предоставят на Украйна кредити, с които да стабилизира закъсалата си икономика. Това стана ясно ден преди посещението на Янукович в Москва, на което във вторник се очаква да бъдат договорени по-близки търговски отношения с Русия и намаляване на цените на газа.

Докато за кредит от Москва се говори отдавна, след завръщането си от Киев и външната министърка на ЕС Катрин Ащън също обяви, че Европа може също да предложи финансиране на Украйна като компенсация за асоциирането й към общността. "На преговорите с президента на Украйна обсъдихме кои са краткосрочните съображения, които са му попречили да подпише Споразумението за асоцииране. Мисля, че ще можем да ги решим за сметка на ЕС, на международните финансови институции или чрез търговски кредити", каза Аштън на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Във втоник пък Янукович ще бъде ухажван в Москва за сближаване на отношенията между Украйна и Русия. Приближен на руския президент Владимир Путин посочи вчера, че е възможно на срещата да бъде договорено отпускането на кредит. "Не изключвам, че ако бъде поискан кредит, може да бъде отпуснат", посочи Андрей Белоусов. От руското финансово министерство също потвърдиха, че се водят преговори за заем. Белоусов не уточни каква сума Русия смята да отпусне на Украйна, но според източници на Ройтерс може да бъдат договорени споразумения за общо 15 милиарда долара.

Друга теза за разговори в Москва ще е свалянето на цената на руския газ за Украйна. Руският енергиен министър Едуард Ставитски посочи, че има голяма вероятност да бъде постигнато подобно споразумение. Предполага се, че цената може да падне с 10-15% от сегашните 400 долара за 1000 куб. м.

Не се очаква обаче на срещата да бъде обсъждано и подписано споразумение за присъединяване на Украйна към Митническия съюз, предложен от руския президент Владимир Путин, в който вече членуват Беларус и Казахстан.

По случай посещението в Москва украинската опозиция свика нов масов протест за в Киев във вторник. Днес на Площада на независимостта редиците на протестиращите се разредиха, но утре се очаква да излязат отново стотици хиляди на бунт.
Междувременно парламентарната група на Партията на регионите, управляваща в Украйна, настоя премиерът Азаров да смени практически изцяло състава на кабинета. Азаров уверил колегите си, че ще информира за това искане президента Янукович и ще бъдат направени изводи.

САЩ плашат олигарсите

САЩ заплашват украинските олигарси със санкции, твърдят украински медии. На 13 декември милиардерът Ринат Ахметов излезе с неочаквано изявление за ситуацията в страната. Той публично осъди разпръсването на протестиращите и призова властите към преговори с опозицията. Според в. "Украинска правда" това е станало след тайна среща на Ахметов с американския зам. държавен секретар Викторю Нюланд. Тя заявила, че при ескалация на напрежениено ще бъдат въведени санкции срещу основните политици и олигарси от обкръжението на президента Виктор Янукович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай