Русия готова да се координира със САЩ

Лавров обяви свалянето на Асад в Сирия за основна цел на Москва

Русия готова да се координира със САЩ  | StandartNews.com

Москва. Русия е готова да координира със САЩ своите действия на международната сцена, заяви в Москва руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Въпреки изразената готовност за всестранно сътрудничество Лавров предупреди САЩ, че Русия ще продължи да дава отговор на неприятелските стъпки от страна на Вашингтон, имайки предвид "Списъка Магнитски" и последвалите ответни мерки. Руският външен министър отбеляза, че Москва очаква отговор на отправената към американския президент покана да посети Москва, предае БНР.

Коментирайки събитията в Сирия, Лавров посочи, че Русия ше продължи да поддържа контакти със всички страни в конфликта в търсенето на мирно решение и упрекна опозицията, че единствената й цел е да свали президента Асад от власт.

Колкото и да е печално, нашите партньори в групата за действие поощряват въоръжената опозиция и я снабдяват с всичко необходимо, за да продължи борбата. Досега само Русия и Китай предприеха реални опити да накарат всички страни в конфликта да седнат на масата за преговори.

Относно иранската ядрена програма Лавров изрази надежда, че в най-скоро време ще бъдат подновени шестстранните преговори. В тази връзка Москва призова Техеран да не бави своя отговор на искането на международните инспектори за пълен достъп до ядрените му съоръжения и предупреди, че опитите да се подготвят и осъществят удари срещу ирански ядрени обекти са много опасна идея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай