Русия взе сребърния медал по заразени с COVID-19

Броят на регистрираните заразени с коронавируса достигна 232 243

Русия взе сребърния медал по заразени с COVID-19 | StandartNews.com

Руската федерация задмина Испания и зае второ място в света по броя на официално потвърдените случаи на зараза с коронавируса, изчисли ТАСС на основата на данните, подавани от властите в двете страни.

Броят на регистрираните заразени в Русия по последни данни на оперативния щаб за борбата с коронавируса достигна 232 243, а в Испания те са 227 436. Официалната статистика в кралството от края на април включва само резултати от Пи Си Ар (PCR) тестове, а преди това тя отчиташе и резултатите от тестовете за антитела към коронавируса.

Поради това официалният брой на заразените в Испания спадна: ако към 25 април те бяха 223,7 хиляди, то на 26 април те станаха 207,6 хиляди.

В неделя Русия заемаше пето място в света по брой на заразените, но още на следващия ден се изкачи с две места по-нагоре, изпреварвайки Великобритания и Италия.

Заболеваемостта на 100 000 души в Русия е много по-ниска, отколкото в Испания - около 158 души срещу 487. Същият показател във Великобритания е около 337, а в Италия - малко под 364.

Междувременно в Русия започва поетапна отмяна на въведените заради коронавирусната пандемия ограничения. Това обяви на съвещание с ръководителите на регионите президентът Владимир Путин.

Решенията за последователността на отмяната на ограниченията ще се вземат от ръководителите на 85-те федерални региона в зависимост от актуалната санитарно-епидемиологична обстановка.

Ако в Москва регистрираните случаи на COVID-19 са близо 116 000, то в Република Алтай броят на заразените е 54 души.

Президентът Путин предупреди губернаторите на регионите, че ще носят персонална отговорност за действията си. В столицата например се възобновява работата в големите промишлени предприятия и на строежите.

Режимът на изолация на гражданите обаче остава в сила до 31 май. Носенето на маски и ръкавици в градския транспорт и на публични места става задължително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай