Русия спира диалога с Европейския съюз

ЕС възприема американски стил на заплашване на държави със санкции, оплакват се в Москва

Русия спира диалога с Европейския съюз | StandartNews.com

Външният министър на Русия Сергей Лавров заплаши във вторник, че страната му може да преустанови диалога с Европейския съюз, след като Брюксел се договори за нови санкции срещу Москва заради отравянето на Алексей Навални, съобщава "Спутник".

ЕС възприема американски стил на заплашване на държави със санкции. "Хората, които са отговорни за западната външна политика не разбират необходимостта от взаимно уважителен диалог, вероятно ще трябва да спрем диалога с тях за известно време".

"Особено след като Урсула фон дер Лайен казва, че геополитическото сътрудничество със сегашните руски власти не работи. Така да бъде, щом това искат", каза Лавров на сесия на дискусионния клуб Валдай.

"Европейският съюз активно следва пътя на САЩ, разчитайки все повече на заплахи и санкции. Създадени са два механизма за наказване на тези, които използват химическо оръжие според ЕС, и тези, които нарушават правата на човека, отново според ЕС", каза Лавров.

Според него подобни механизми нарушават принципите на Устава на ООН и са извън рамките на Съвета за сигурност на ООН.

В понеделник външните министри на ЕС постигнаха споразумение за налагане на санкции срещу Русия заради предполагаемо отравяне на Алексей Навални, позовавайки се на нарушение на Международната конвенция за химическо оръжие.

Русия поиска от Германия да предостави доказателства и да предостави материалите по делото на руските следователи. Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) публикува доклад миналата седмица, в който се посочва, че в системата на Навални са открити следи от токсин, който не е в регистъра на забранените химикали на ОЗХО.

В интервю за "Шпигел", Навални обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му. Кремъл нарече изявлението му "изключително обидно и неприемливо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай